Nincs vita: a MODEM-et beolvasztják a Déri Múzeumba

Kósa Lajos megkérdezte a képviselőktől, hogy van-e kérdés és hozzászólás, de senki sem jelentkezett, így a szándéknyilatkozat elfogadása egy perc alatt, vita nélkül megtörtént. Az senkit sem érdekelt, hogy mi lesz a MODEM szakmai munkájának minőségével, ha az intézmény elveszíti az önállóságát.

A fideszes többségű debreceni közgyűlés a mai ülésén vita és egyetlen hozzászólás nélkül elfogadta azt a szándéknyilatkozatot, amely szerint az országos hírű Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ a jövőben a debreceni Déri Múzeum irányítása alá kerül.

A napirendi pont előterjesztője Kósa Lajos polgármester volt, akia közgyűlésen azt mondta: a szándéknyilatkozat elfogadásával arra teremtenek lehetőséget, hogy a közgyűlés augusztusban dönthessen az összevonásról. Az okokról szólva azt mondta: gazdaságosabb, ha az egymás közelében lévő létesítmények egy szervezeti egység alá tartoznak, hiszen "mindkét intézménynek ugyanaz a profilja".

Az előterjesztésben az szerepel, hogy a 2006-ban létrehozott MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t azért kell megszüntetni, mert 2013. január 1. napjával a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került, így azóta Debrecennek két – hazai és nemzetközi mércével mérve is jelentős – egymás szomszédságában lévő kiállítótér és múzeum párhuzamos fenntartásáról kell gondoskodnia. Az előterjesztő szerint ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett. 

A közgyűlésen Madarasi István MSZP-s képviselő a véleményező bizottság elnökeként közölte: a bizottság témogatja az előterjesztést. Majd föltette azt a kérdést: ha a MODEM-ből ellopott, több mint 100 millió forint értékű Csontváry- és Nemes Lampérth-festmények után esetleg fizetni kell a tulajdonosnak, akkor a cég megszűnése után ez hogyan lesz lehetséges?

Kósa Lajos azt válaszolta, hogy a képekre az önkormányzat kötött biztosítást, tehát a fizetés a várost terhelné, de erről egyelőre nem tudni részleteket, mert a rendőrségi nyomozás még nem zárult le.

A polgármester ezek utén megkérdezte, hogy van-e kérdés és hozzászólás, de egyetlen képviselő sem jelentkezett, így a szándéknyilatkozat elfogadása egy perc alatt, vita nélkül megtörtént. Arról nem ejtettek egy szót sem a képviselők, hogy a MODEM szakmai munkájának a minőségére vajon milyen hatással lesz, ha elveszíti az önállóságát, és betagolják egy olyan városi múzeum alá, amely soha nem rendezett olyan sikeres, országos hírű képzőművészeti tárlatokat, mint a MODEM.

A közgyűlésen nem vett részt Varga Zoltán DK-s képviselő, aki a minap sajtótájékoztatóján azt mondta: félő, hogy a MODEM pánikszerű és azonnali megszüntetésének oka nem az alkalmatlanság beismerése, hanem a sumákolás, a menekülés annak felelőssége alól, hogy az intézményből összesen több mint 100 milliós értékű képek tűntek el.

Nem jelent meg a közgyűlésen Kukla Krisztián, a MODEM igazgatója sem, úgy értesültünk, hogy szabadságon van. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.