Holokauszt emlékév: Nincs sok illúziójuk

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: 1944-ben ekkor kezdődött a zsidó lakosság gettóba zárása Kárpátalján, amely abban az időbenMagyarországhoz tartozott. Ez a nap idén elvileg a kormány által meghirdetett holokauszt-emlékév hivatalos nemzetközimegnyitását is jelenti. Az emlékév kormányzati honlapján található információk szerint –egy-egy makói és pécsi eseményen kívül – a fővárosban két rendezvényt tartanak: az egyiket a Páva utcai emlékközpontban, a másikat a Duna-parti „cipőknél”.

A Mazsihisz rendkívüli közgyűlése korábban úgy döntött, hogy a Szabadság téri megszállási emlékmű, a józsefvárosi Sorsok Háza és Szakály Sándor Veritas-főigazgató „idegenrendészeti eljárásról” szóló nyilatkozata elleni tiltakozásul a szervezet távol marad az emlékév kormányzati rendezvényeitől.

– Az elmúlt napokban a „nyitott zsinagóga” program keretében iskolai osztályokat hívtunk meg, hogy minél több diák megismerje a zsidó vallást és kultúrát. A pészahra vonat kozó előírások miatt azonban április 16-ra nem tudtunk központi megemlékezést szervezni – közölte Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Heisler ezúttal is hangsúlyozta: a közgyűlés döntéséből nem következik, hogy a Mazsihisz megszakította volna a kapcsolatot a kormánnyal. Példaként elmondta, hogy március 19-én, a német megszállás évfordulóján kormánypárti politikusok is részt vettek a Mazsihisz által szervezett megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógánál.

Árpilis 24-én a Magyar Tudományos Akadémián történészkonferenciát tartanak, ahol az előzetes tervek szerint – Pálinkás József, az MTA elnökemellett – a fideszes Lázár János is köszöntőt mond. Bár a konferencia az emlékévhez kapcsolódik, az eseményt Heisler András nem tekinti kormányzati rendezvénynek. Így annak sem látja akadályát, hogy a Mazsihisz elnökeként ő is beszédet mondjon.

Kordonbontó tüntetések kíséretében javában tart az építkezés a Szabadság téren, de a megszállási emlékművel kapcsolatban még mindig nem tárgyalt egymással a Mazsihisz és a kormány. Heisler András emlékeztetett rá, hogy a Mazsihisz vezetőinek írt levelében Orbán Viktor miniszterelnök azt ígérte, a vitatott kérdésekről a húsvéti ünnepek után folytatódik a párbeszéd. A Mazsihisz elnöke „jogkö vető állampolgárként” arra számít, hogy így is lesz. Mindenesetre – tette hozzá – a Szabadság téren elindított építkezés sok illúzióval nem kecsegtet bennünket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.