Kunhalmi Ágnes: Nincs reménytelen körzet

Az összes kerületre kiterjedő, teljes összefogást tartana ideálisnak az októberi önkormányzati választáson Kunhalmi Ágnes, az MSZP újdonsült budapesti elnöke. A szocialista politikus lapunknak azt mondta: mihamarabb meg akarnak állapodni a DK-val és az Együtt–PM-mel, hogy mielőbb világos szövetségi ajánlatot tehessenek a választóknak. Hozzátette: úgy látják, közös polgármesterjelöltekre és közös listás indulásra van szükség, alkalmazkodva a Fidesz által az utolsó pillanatban átírt fővárosi választási rendszerhez.

„Nincs reménytelen körzet, elveszett kerület, eleve esélytelen polgármesteri szék. Egyetlen, változást akaró budapesti sem kerülhet abba a helyzetbe, hogy szavazatával nem tud hozzájárulni a változáshoz” – mondta. Kunhalmi szerint az Együtt–PM által javasolt koordinált indulás (azaz egymással versengő baloldali polgármesterjelöltek állítása a jobboldaliként elkönyvelt kerületekben) azért problémás, mert azt üzenné a választóknak, hogy a kerületek egyharmadát eleve feladja a baloldal, odadobja azokat a Fidesznek, amely így könnyen közgyűlési többséget szerezhet. Kunhalmi szerint egyáltalán nem magától értetődő helyzet – így a választóknak is nehéz lenne elmagyarázni –, hogy az egyik kerületben egymás ellen indulnak a baloldali pártok, míg a másikban megvalósul az összefogás.

Míg a DK ugyancsak a közös jelöltállítást támogatja, az Együtt–PM kitart amellett, hogy a stabilan jobboldali kerületekben a baloldali pártoknak egymással szemben is el kellene indulniuk azért, hogy külön fővárosi kompenzációs listát állíthassanak. Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke a lapunkban kedden megjelent interjúban is hangsúlyozta: úgy látják, az áprilisi együttműködési forma, a teljes összefogás egyszer már vereséghez vezetett, nem akarják megismételni.

Kunhalmi viszont azzal érvelt lapunknak, hogy a továbbra is folyó fővárosi tárgyalásokon a parlamenti választás eredményéből kell kiindulni, az áprilisi hajlandóság ugyanis közelebb van az önkormányzati választáson várható részvételhez, mint az EP-választáson mért. Hozzátette: április 6-án (amikor a baloldal Budapesten mindössze 16 ezer szavazattal maradt el a Fidesz–KDNP-től) kiderült, hogy összefogással le lehet győzni a Fideszt, míg a május 25-i uniós választáson a külön induló pártok messze elmaradtak a kormányoldaltól. (Akkor a Fidesz–KDNP jóval kisebb részvétel mellett is 33 ezer szavazattal többet szerzett, mint az MSZP, az Együtt és a DK összeadva.) „Ezért a sikerre esélyt adó teljes együttműködés a követendő, nem a veszteségek minimalizálására, hanem a győzelemre kell stratégiát alkotni” – jelentette ki Kunhalmi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.