„Nincs más értelme, mint a drótakadályon átvergődők megalázása”

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti (EP-) képviselője szerint Orbán Viktor nem érti vagy nem akarja érteni, hogy a menekültprobléma nem csupán rendőrségi vagy határőrizeti kérdés, hanem annál sokkal összetettebb, aminek az egyes elemeit a magyar kormánynak is kezelnie kellene, miként az EU is megpróbálja kezelni.
Az EP szociáldemokrata frakciójában politizáló Niedermüller a magyar miniszterelnök és Martin Schulz EP-elnök csütörtöki közös sajtótájékoztatójára reagált magyar újságíróknak. Orbán szereplését szerencsétlennek nevezte, amely szerinte szegénységi bizonyítványt állított ki a magyar menekült- és bevándorlásügyi politikáról.

A schengeni határok védelme valóban fontos kérdés – ismerte el a DK EP-képviselője, ám szerinte ezt nem kerítéssel kell megoldani, mert attól nem lesz kevesebb a menekült, ha határvadászokat vezényelnek a térségbe, és Magyarország felé zárt tranzitzónákat létesítenek. Mindennek – vélekedett – nincs más értelme, mint a drótakadályon átvergődők megalázása.

A DK politikusa kitért arra, hogy példátlan cinizmus a 71 ember haláláért az EU-t okolni. Niedermüller Péter szerint Orbán Viktor a legcsekélyebb együttérzést sem képes mutatni a menekültek irányában. Ez – jegyezte meg – mindenfajta politikai állásfoglalását is megkérdőjelezi, és kudarcot jelent „humanitárius, politikai és intellektuális téren” egyaránt.

Niedermüller Péter szólt arról, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a jövő szerdán az EP strasbourgi ülésén, az unió helyzetéről szóló beszédében vázolni fogja a menekültüggyel kapcsolatos elgondolásait. A Juncker-beszéd részben az EP-képviselők felvetéseire is épül majd, és Niedermüller – az EP igazságügyi szakbizottságának a tagjaként – megemlített három fontos elemet az európai bizottsági elnök által várhatóan kifejtendő javaslatok közül.

Ezek közt az első az úgynevezett hot spotok létesítése a nagy migrációs nyomásnak kitett országokban. Ezeken a kihelyezett uniós munkaállomásokon az EU szakemberei végeznék az idegenrendészeti teendőket, és megállapítanák, kik jogosultak a menekültstátusra.

A második várható elem az, hogy meg kell fogalmazni az Európába való bejutás legalizálásának a kritériumait.

Harmadikként azt említette Niedermüller Péter, hogy „akár tetszik Orbánnak, akár nem”, meg fog valósulni a menekülők igazságos elosztását célzó kvótarendszer. A képviselő szerint négy-öt tagállam ellenkezése aligha teheti majd lehetővé, hogy ez alól kibújjanak.

Niedermüller szerint „lehet tovább erőszakoskodni”, de ha ésszel és felelősséggel gondolkodik a magyar kormány, akkor inkább alkalmazkodnia kellene a helyzethez. Ennek hiányában „végérvényes zsákutcába szalad” – tette hozzá.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.