Nincs agyvelőgyulladás-járvány, de a szülők félnek

Pánik ugyan nem tört ki a szentgotthárdi Játékvár óvodában – ahol egy hatéves kislány járványos agyvelőgyulladásban hunyt el –, de félnek a szülők, többen szabadságot vettek ki, hogy gyerekeikkel otthon maradhassanak.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hivatalosan is közölte, hogy bakteriális fertőzés okozta a kislány halálát. Kovács Tiborné, az óvoda igazgatója és Tompity Tünde Vas megyei epidemiológus levélben tudatta a szülőkkel, hogy a szakhatóság azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, felmérték a kockázati csoportokat, azok tagjainak a kezelése megtörtént. Az érintett szülők szerint ez antibiotikum-kúrát jelentett, illetve felhívták a figyelmüket arra: ha gyermekük belázasodna, azonnal mutassák meg orvosnak. Ugyanezt tanácsolták a többi szülőnek, akiknek a gyerekei nem voltak együtt az elhunyt kislánnyal.

Stánicz Éva, az ÁNTSZ Vas megyei tisztifőorvosa az MTI-nek úgy fogalmazott: egyetlen, tragikus következményekkel járó megbetegedés történt Szentgotthárdon, de járvány nincs. Azt is hangsúlyozta, hogy a betegségnek „olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyása pedig, mint a kislány esetében, nagyon ritka. A gyermek halálához a kórokozók iránti egyéni érzékenység is jelentős mértékben hozzájárult."

A szülőket ez nem nyugtatta meg, sokan nem engedték óvodába a gyerekeiket, illetve kifaggatták őket, játszottak-e az elhunyt kislánnyal. Többen orvoshoz is elvitték panaszmentes gyerekeiket, s bár őket nem sorolták a kockázati csoportba, antibiotikumot kértek nekik.

Szentgotthárdi gyermekorvosok óva intették a szülőket attól, hogy otthon, az előző kezelésből megmaradt antibiotikumot orvosi javallat nélkül adjanak a gyerekeiknek. Az antibiotikumok hatásmechanizmusa különböző, s még a széles spektrumúak sem hatnak minden kórokozó ellen. Ha szükséges, a szakorvosok felírják a megfelelő gyógyszereket, önhatalmúlag senki ne adjon szirupot vagy tablettát a gyerekeknek.

Úgy értesültünk, hogy több szentgotthárdi munkahely is megértő volt a szülőkkel, s ha kértek, adott nekik szabadságot, hogy a gyerekeiket ne kelljen elküldeni óvodába. Pánik nem tört ki, de a szülők folyamatosan „körtelefonoznak egymással", s jelen van a félelem a betegségtől – mondta el tudósítónknak az egyik anyuka.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.