Nézze meg, mennyit ér az Ön szavazata Magyarországon!

Sokak szerint egyenesen alkotmányellenes az a helyzet, ami 1990 óta az egyéni választói körzetekben kialakult. Elvileg minden állampolgárnak ugyan annyit ér a szavazata. Egy veszprémi voks azonban könnyen érhet 2 és fél gödöllői szavazatot! A Népszabadság grafikai rovata az eklatáns igazságtalanságot szemléltette olvasói és az ország döntéshozói számára.

A parlamenti választások során két szavazatot adunk le. Az egyik pártlista beikszelése mellett az egyéni körzetből közvetlenül is választunk képviselőt magunknak. És ezzel lenne a probléma. Egyéni képviselőnk ugyanis éppen úgy 1 szavazattal rendelkezik mint minden kollégája a T. Házban, de nem ugyanannyi állampolgárt reprezentál. Egyszerűbben: a 2006-os választásokon Pest megye 4. számú választókörzetében, Gödöllőn 67 ezer ember volt jogosult a részvételre, Veszprém megye 6. számú választókörzetében, Veszprém városában 27 ezren.

A megdöbbentő különbség két oldalról is aggályos: egy szoros befutó esetében (és szép számmal volt ilyen) a kis lélekszámú körzetekben ténylegesen is értékesebbé válik egy voks egy másik körzetben leadott szavazatnál. Ezt az igazságtalanságot pedig képviselőnkön keresztül négy évig fenntartja a rendszer. Mondjuk bizonyos nagyberuházások esetén, amikor csak az ország egyik régiója érdekelt, lényegesen eltérő számú lakóközösségek súlya válik hirtelen egyenértékűvé.

A rendszer már kialakulásakor sem volt igazságos, ahogy azt a grafikánkból kiolvashatja. Vagyis a körzetek megrajzolásánál már felrúgták az egyenlő szavazat elvét. A helyzet azóta lényegesen romlott a népességvándorlás következtében. Csak kattintson végig a parlamenti választások dátumain, és láthatja a térképen, hogyan színeződik át az ország. Még érdekesebb, ha a diagramot nézi meg. A szavazókörzetek kockákra esnek, és beállnak a méret szerinti sorrendbe. Ha az egyes kockák fölé viszi az egeret, megtudja, melyik körzet a legnagyobb, és melyik a legkisebb!

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.