A Nézőpont szerint háromszoros a Fidesz előnye

Bajnai Gordon október 23-ai bejelentése után pár nappal át is lépte a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt az Együtt 2014 Mozgalom, derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont Intézet október 24-26. között a Heti Válasz megbízásából készített közvélemény-kutatása szerint a kormánypártokkal a választásra jogosultak 36 százaléka szimpatizál, míg a Magyar Szocialista Párttal 12 százalék, a Jobbikkal pedig 11 százalék. Bajnai Gordon mozgalma tehát nem módosított az egy éve változatlan erőviszonyokkal jellemezhető nagyobb pártok versenyén.

Egy most vasárnapi választási szituációban a magyarok 5 százaléka jelezte, hogy Bajnai Gordon pártjára szavazna. Az új politikai formáció megjelenésének rövid távú vesztese a Lehet Más a Politika és a DK, előbbivel az összes megkérdezett 3 százaléka, utóbbival pedig mindössze 2 százaléka szimpatizál saját bevallása szerint - olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.

Az intézet előző kutatása szerint a felnőtt magyar lakosság 32 százaléka szimpatizált a Fidesz-KDNP-vel, 12 százaléka az MSZP-vel, 10 százaléka a Jobbikkal, 5 százaléka pedig akkor még az LMP-vel. A formálódó szövetség tehát egyrészt a Bajnai-szkeptikus LMP táborát bizonytalaníthatta el, valamint az ez idáig rejtőzködők csoportját bátoríthatta fel.

A felmérés szerint az összes megkérdezett 46 százaléka biztosan regisztrálna korábban, és részt venne most vasárnap egy parlamenti választáson. Körükben 46 százalékos a kormánypártok támogatottsága, 15 százalékos a szocialistáké, 13 százalékos a Jobbiké, 6 százalékos pedig az Együtt 2014-é.

A november közepén kongresszust ülő Lehet Más a Politika Schiffer András leköszönése óta többször került a parlamenti bejutási küszöb alá, most viszont újra a jövőbeli létezését meghatározható döntés előtt áll, ha a tendencia Bajnai Gordon formációjának köszönhetően hosszabb távon is csökkenést mutat - írta a Nézőpont Intézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.