Nézőpont: a magyarok fele anyagilag is hozzájárulna az államadósság csökkentéséhez

A magyarok mintegy fele hajlandó lenne anyagilag is hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez - közölte a Nézőpont Intézet szerdán közvélemény-kutatásának megállapítását.

A Nézőpont Intézet reprezentatív mintán készült felmérése szerint a válaszadók 95 százaléka súlyos problémának tekinti az állami eladósodottság mértékét. A közvélemény-kutató úgy értékeli: a „veszély" egységbe kovácsolta az eltérő pártszimpátiával rendelkezőket, a szocialisták és a Lehet Más a Politika (LMP) támogatóinak 90-91 százaléka tartja súlyos tehernek a hazai államadósságot, a Fidesz és a Jobbik táborának pedig 96-98 százaléka.

Ezen felül a megkérdezettek 45 százaléka hajlandó lenne évente egy napi átlagos megélhetéshez szükséges összeget, körülbelül 2.500 forintot áldozni jelenlegi adóterhein felül is az államadósság csökkentésére. A Nézőpont Intézet rámutat: a vizitdíj vagy a kórházi napidíj „közmegegyezéses" elutasítása után nehezen lett volna elképzelhető,
hogy az emberek mintegy fele támogathatja egy, a család kasszáját terhelő újabb „adó" fiktív bevezetését.

Az államadósság csökkentésére irányuló „közteherviselésben" önként venne részt a munkaképes korú lakosság 49 százaléka, valamint az átlagot meghaladó jövedelemmel rendelkezők 65 százaléka. A kutatás rámutat arra is, hogy míg az államadósság mértékét a válaszadók egységesen súlyosnak ítélték meg, addig a csökkentéshez történő hozzájárulási hajlandóság már sokkal inkább kapcsolódik az aktuális pártpreferenciákhoz.

Miközben a Fidesz és az LMP támogatóinak több mint fele mondana le a fenti célból évi 2.500 forintról, addig a Jobbik szimpatizánsainál ez az arány 46, az MSZP-seknél pedig 31 százalék - közölte a Nézőpont Intézet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.