Nézőpont: fej fej mellett az MSZP és a Jobbik

A Fidesz szerezheti meg az EP-mandátumok több mint felét egy friss felmérés szerint.

A Fidesz-KDNP szövetség messze vetélytársai előtt áll, a részvételüket biztosra ígérő szavazók 46 százaléka szavazna a kormánypártra. A Jobbik és az MSZP fej fej mellett a második 15-15 százaléknyi szavazattal, míg az Együtt-PM és az LMP 10-10 százaléknyi szavazatra számíthat - derül ki a Nézőpont Intézet május 6. és 8. között végzett 1000 fős, reprezentatív telefonos közvélemény-kutatásából. A potenciális szavazók között jelenleg a DK 4 százalékon áll, ami alapján nem küldhetne képviselőt az Európai Parlamentbe.

Az Együtt-PM és az LMP viszonylagos jó szereplése annak köszönhető, hogy az európai parlamenti választási részvételi kedv elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban erős. Az összes megkérdezett 44 százaléka nyilatkozta, hogy részt venne az EP-választáson, a községekben csak 40 százalék volt ugyanez az arány, Budapesten pedig 50 százalék feletti. A korábbi EP-választások rendre 40 százalék alatti részvételi adatából kiindulva azonban nem zárható ki, hogy ezúttal az ígértnél kevesebben mennek el szavazni május 25-én. Márpedig a DK bejutása nagyban függ a részvételi aránytól. Alacsony, 35 százalék alatti részvétel esetén várhatóan 5 százalék fölé tud kerülni Gyurcsány Ferenc pártja, mivel a tábora nem túl nagy, de annál inkább elkötelezett a párt mellett.

A jelenlegi potenciális szavazatarányok alapján a Fidesz 11, az MSZP és a Jobbik 3-3, az Együtt-PM és az LMP 2-2 EP-mandátumra számíthatna a 21-ből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.