Nézőpont: Bokros megelőzte Falust

Bokros Lajos és Falus Ferenc versenyzik a baloldali szavazókért Budapesten – derül ki a Nézőpont Intézet 1000 fő bevonásával, szeptember 7. és 17. között készített reprezentatív telefonos közvélemény-kutatásából. Tarlós István magabiztosan vezeti a főpolgármester-jelölti versenyt.

A jelenlegi főpolgármesterre az összes megkérdezett 38%-a szavazna, ezzel meggyőző előnnyel vezet társai előtt. A második helyen követi őt Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MOMA) elnöke 12%-kal, megelőzve a baloldali pártok által támogatott Falus Ferencet, aki az összes megkérdezett közül 8 százalékot tudhat magáénak. Az LMP-s Csárdi Antal és a Jobbikos Staudt Gábor egyaránt 3-3 százaléknyi megkérdezettet tudhat magáénak. A válaszadók 17%-a még nem tudta megmondani, elmegy-e voksolni október 12-én.

A választáson biztos részvételt ígérő szavazók közül Tarlósra ötven százalék szavazna. Bokros 14%-ra, Falus pedig 11%-ra számíthat a potenciális szavazóktól. Ugyanakkor van 9 százaléknyi aktív baloldali szavazó, akik még nem tudták eldönteni, kire adják a voksukat. A Nézőpont kutatása szerint ők valószínűleg Bokros és Falus közül fognak választani.

A Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltjei egyaránt 7-7 százalékos támogatottságot élveznek a biztos választók körében, egyéb jelöltre a szavazók 2%-a voksolna.

A Nézőpont azon kérdésére, hogy melyik pártra szavazna, ha most vasárnap lennének a választások, a válaszadók 32%-a azt mondta, a FIDESZ-KDNP-re adná a voksát. A baloldalon itt is nagy a megosztottság, az Együtt-PM-re az összes válaszadó 10 százaléka szavazna. Őket követi az LMP 9 százalékkal, ezzel megelőzve az MSZP-t és a DK-t, melyekre a válaszadók 8-8 százaléka voksolna. A Jobbik 7 százalékkal rendelkezik Budapesten.

A kutatóintézet következtetései szerint, ha a fővárosi baloldalra egy tömbként tekintünk, akkor a budapesti pártpreferenciák alapvetően kiegyenlítettek a bal- és jobboldal között. Ezért a választás nem tekinthető tét nélkülinek, fontos szerepe lesz a polgármester-választásnak a „billegő” kerületekben.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.