New York megúszta, északabbra lecsapott a vihar

Noha az Egyesült Államok északkeleti területeire betörő téli vihar New Yorkot elkerülte kedden, az északabbra fekvő új-angliai államokra sűrű hóesés, viharos erejű szél és áradás zúdult.
Igaz, ott sem a meteorológusok által várt hevességgel támadott a tél. A hóréteg vastagsága Massachusetts és Connecticut államokban estére így is több helyen megközelítette a 90 centimétert. Bostonban akár meg is dőlhet a 2003-ban mért 69,85 centiméteres rekord.

Nantucket szigeten a széllökések sebessége elérte az óránkénti 125, Martha's Vineyardon pedig a 115 kilométert. A térségben kedden mintegy 35 ezer fogyasztó maradt áram nélkül, ami azonban messze alulmúlta az előzetes várakozásokat. Charlie Baker massachusettsi kormányzó szerint a szél által felkorbácsolt tengerár a partvidéken több helyen meghaladta az egy-másfél métert.

Bostonban a metró kedden sem üzemelt. A nagyvárosban több tucatnyi orvost és ápolót a rendőrség szállított be a munkahelyére.

New Yorkban és New Jerseyben feloldották a közúti közlekedésre vonatkozó, hétfőn kiadott tilalmat, és 10 órányi leállás után újraindult a New York-i metró is.

A vihar miatt hétfőn és kedden több mint 7700 légi járatot töröltek, ami mintegy 400 ezer utast érintett. További 3100 gép késéssel szállt fel. A United Airlines szerdáig szünetelteti új-angliai járatait. A New York környéki repülőtereken viszont a várakozások szerint szerdán helyreáll a megszokott menetrend, és várhatóan az Amtrak vasúti társaság is újraindítja a metropolis és Boston közötti vonatközlekedést.

Hétfőn hét államban hirdettek szükségállapotot a téli vihar miatt. Ezekben zárva tartottak az iskolák, az állami hivatalok és az üzletek is.

New York esetében az amerikai meteorológiai szolgálat munkatársai elismerték, hogy az előrejelzésnél jobban megbíztak az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMRF) numerikus modelljében, mint a saját Globális Előrejelzési Rendszerben (GFS), amely pedig ezúttal helytállóan jelezte, hogy a vihar központja nem a nagyváros területén, hanem attól 80-160 kilométerrel keletre, az Atlanti-óceán felett fog átvonulni.

A New York-i Central Parknál kedden a beígért 60-90 helyett "csak" 20 centiméteres havat mértek. Több meteorológus bocsánatot kért a téves prognózisért.

Bill de Blasio New York-i polgármester, aki elrendelte, hogy a Broadway színházaiban kedd este megint legyenek előadások, az iskolákban pedig szerdától ismét legyen tanítás, helyesnek nevezte a hétfőn elrendelt, de később túlzónak bizonyult óvintézkedéseket. Hasonlóképpen nyilatkozott Andrew Cuomo, New York állam és Chris Christie, a szomszédos New Jersey kormányzója.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.