Névtelen sír várja a jászkunsági szegényeket

A szegények is megkaphatják a végtisztességet a Jászkunságban. Akit nem tudnak eltemettetni a családtagjai, annak a földi maradványait sem kell felajánlani tudományos kísérletezésre, hanem eltemetteti az önkormányzat. A szociális temetésnek nem része, hogy rávéssék a halott nevét az urnasírra.

A méltó végtisztességhez való joga akkor sem sérülhet senkinek, ha nincsenek hozzátartozói, vagy vannak, de nincs pénzük az elhunytat eltemettetni - írja a szoljon.hu.

A szociális temetést annak az önkormányzatnak kell elvégeztetnie, és gyakran finanszíroznia is, amelynek a területén lévő kórházban elhunyt az illető személy. Dr. Lippai Norbert, a szolnoki Hetényi Géza Kórház megbízott orvos-igazgatója a lapnak elmondta: szó sincs arról, hogy ha valakinek a hozzátartozói nem tudják kifizetni a temetését, akkor a földi maradványai oktatási vagy kutatási céllal a kórházban maradnának.

Szolnokon az önkormányzat elhamvasztathatja azokat a holttesteket, amelyeket a hozzátartozók nem tudnak elszállíttatni és eltemettetni. Egy rövid szertartást is rendeznek, amelyen azért részt vehetnek a hozzátartozók. A hamvakat a ravatalozó mellett lévő urnasírokban helyezik el.

Egy ilyen temetés 125 ezer forintba kerül. Ez az összeg nem tartalmazza, hogy az elhunyt nevét fölvéssék az urnasírra, de a hozzátartozók saját zsebre megrendelhetik ezt a munkát.

Nem feltétlenül szükséges az urnasírba elhelyezni a hamvakat, a hozzátartozók bármikor magukkal vihetik. Valójában a szociális temetés sem ingyenes, a hagyatéki tárgyalás után kérik a költségek megtérítését. Mindez azonban humánusan zajlik, lehet részletfizetést, egyedi kedvezményt kérni, nagyon súlyos szegénység esetén akár a teljes összeget is elengedi a város.

A szociális temetés szempontjából külön gondot okoz a településeknek, ha van kórházuk. Karcagon például a Kátai Gábor Kórház jelenléte miatt csak 2014-ben 35 szociális temetést kellett rendezni. Tavaly csökkent ez a szám, idén azonban az átlagbér és a fogyasztás jelentős növekedése ellenére már augusztusban elérte a köztemetések száma a 2015-öset.

Minél kisebb egy település, annál kisebb a temetési segély. Karcagon legfeljebb 50 ezer forint lehet, Jász-Nagykun-Szolnok megye legkisebb településén, Hunyadfalván 15 ezer forint, de ha ez nem elég, kölcsönt is adnak.

Jászberényben külön parcellában nyugodhatnak azok, akiket közköltségen temettek el. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.