Érzelmeiket elfojtó anyák, boldogtalan mártírok

A családon belüli erőszak egyik legelhallgatottabb témája, a szexuális zaklatás is megjelenik az idei Terézanyu pályázat díjazott írásaiban.

„Nagyon szerettél engem. (…) Kicsit felnőttesen, kicsit barátnősen, kicsit felelőtlenül, néha spiccesen, néha türelmetlenül, de ahogy csak tőled tellett. Köszönöm, hogy mindent megtettél, erődön felül, egyedül, szegénységben, elszigeteltségben, betegségek, kisebb-nagyobb örömök és bánatok között is. ... Köszönöm, és engedd meg, hogy a lányommal én majd egész másképp csináljam.” 

Az idézet a Richter Gedeon Nyrt. és Rácz Zsuzsa író által negyedszer – az idén anya-lánya témában – kiírt Teréz­anyu pályázat harmadik hellyel díjazott pályaművéből származik. Sudár Györgyi egy rajongásig szeretett, de magának való anyának fejezi ki háláját, miközben ő maga egy egészen más nevelési út mellett dönt. A beérkezett 378 pályamű legfőbb üzenete épp ez: neveltetésünk terheit nem kell generációkon át cipelnünk; kitartó munkával a családi minták megváltoztathatóak.

A díjazott pályázatok egyaránt szólnak szigorú és érzelmeiket elfojtó anyákról, boldogtalan mártírokról és ma már harmonikus kapcsolatban élő nőkről. Rácz Zsuzsa a tegnapi díjátadó ünnepségen elmondta: megdöbbentette, milyen nagy arányban jelentek meg az írásokban az elhallgatott családi tragédiák, az alkoholizmus, a gyermekkori fizikai és lelki bántalmazások.

A fődíjas Kucsinka Gabriella írása az érzéseit végletekig elfojtó, zug­ivó édesanya és az alkoholista szülőt előbb megmenteni akaró, majd támogató lány kapcsolatáról szól. A „csendtörő” kategóriában díjazott Kvasz Éva történetében a családon belüli erőszak egyik legelhallgatottabb témája, a szexuális zaklatás jelenik meg.

A pályázatnak egyébként éppen a csendtörés a célja: a párbeszéd elindítása azokról a tabutémákról, amelyekről még családon belül sem szívesen beszélünk. Mert mint arra a „törzspályázói” különdíjat kapott Bajáki Zsanett rámutat: „gyermekkorunkban szerzett sérelmeink jelentős részéért a következő generáció vezekel, hacsak tudatosan nem próbáljuk meg felismerni és feldolgozni őket”. Hogy hogyan? Arra a pályaművek számtalan utat vázolnak föl.

Kucsinka Gabriella fődíjas Rácz Zsuzsával, balra pedig anya és lánya: Lázár Kati és Jordán Adél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.