Nevelj gyereket vagy dolgozz?

Vas Népe: Nehéz helyzetben az önkormányzatok

Az ország 2009-es költségvetése nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat, állítja Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, aki szerint az örökösödési illeték 20 millió forint értékhatár alatti eltörlése miatt a közgyűlés mintegy 120-150 millió forint bevételtől esik el. Így a megye költségvetésének hiánya a tervezett 250 millió forinttal szemben 400 millió lehet. Ehhez még tízszázalékos normatíva csökkentés is járul. A Vas népéből kiderül az is, hogy a megyei önkormányzat elbocsátások helyett racionalizálással, például közös gazdasági ellátó-szervezet létrehozásával próbálja enyhíteni harminckét intézményének gondjait.

Zalai Hírlap: Menekülés a válságból

A pénzügyi válság ellenére csaknem 400 millió forintos, úgynevezett hatékonyságnövelő beruházásba kezd Nagykanizsán egy bútoripari cég, a  Kanizsa Trend Kft. – írja szerdai számában a Zalai Hírlap. Miklós Zsolt, a cég ügyvezetője a lapnak úgy nyilatkozott: a válság erőteljesen érinti a bútoripart is, ám a krízisre szerinte csak egyetlen jó válasz adható, ez pedig az előremenekülés. Mint mondta, a fejlesztésre nemcsak a versenyképesség megőrzése, növelése miatt van szükség, hanem azért is, hogy megmaradhasson a jelenleg foglalkoztatott 450 dolgozó munkahelye. A beruházás során egyebek mellet két nagy teljesítményű, modern bőrszabász gépet helyeznek üzembe, amikkel az eddiginél jobb minőségű bőrbútorokat készíthetnek, s csökkenthetik az anyagveszteséget.

Délmagyarország: Menesztenék az emlékpark-igazgatót

Fel akarta menteni kedden Horváth Gábort, az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark Kht. igazgatóját Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés elnöke. Azonban a kht. tulajdonosai közül nem volt jelen mindenki, s így nem tárgyalhattak az ügyről. A közgyűlés elnöke azt mondja, az ok a kht. rossz gazdálkodása. Horváth Gábor szerint Magyar Anna nem akar tudomást venni az idei év eredményeiről, csak a tavalyi veszteségeket nézi. Solymos László szegedi alpolgármester – a kht. egyik tulajdonosa képviseletében – azt mondja: most bebizonyosodott, hogy politikai döntéssel nem lehet egy ilyen intézmény élére elnököt állítani. Az előzmény: Horváth Gábort pályázat nélkül választották igazgatóvá 2007 február 2-án választották igazgatóvá azon a taggyűlésen, melyen Nagy Lászlót, a parkot veszteségek nélkül vezető korábbi igazgatót leváltották.

Kelet-Magyarország: Több gyerek, kevesebb esély?

A nők munkaerő-piaci helyzetének felmérése volt a célja a Humen-Net Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Humán Erőforrás Fejlesztési Alapítványnak, amikor elindította az Esélyek piaca elnevezésű projektjét. A programba háromszáz hölgyet vontak be Nyíregyházán, Mátészalkán és Nyírtelken, emellett felvették a kapcsolatot ötven munkáltatóval is. A résztvevők számára egyéni és csoportos tanácsadásokat szerveztek, amelyeken aktuális munkaerő-piaci ismereteket szerezhettek, mentális felkészítésben részesültek, közülük tízen pedig ösztöndíjjal tapasztaltszerző gyakorlaton vehettek részt. A felmérésből kiderült: a nők elhelyezkedését leginkább akadályozó tényező a három vagy több gyermek, a tartós beteg, vagy idős családtag, akinek gondozása a nő feladata. A származás elenyésző mértékben, a nem piacképes végzettség viszont inkább befolyásolja az esélyeket – derül ki a felmérésből, amelyet a mai Kelet-Magyarország ismertet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.