Népszerűtlenségben fürdik a teljes politikai elit

Orbán Viktor még soha nem volt népszerűtlenebb, mint most, mégis jelenleg a legnépszerűbb közjogi méltóságnak számít - legalábbis a Policy Solutions friss tanulmánya szerint. Ezek után nem meglepő az elemzés végkövetkeztetése: a magyar politikai elit népszerűsége soha nem látott mélypontra süllyedt.

Soha nem volt annyira negatív a teljes politikai elit megítélése, mint 2011 tavaszán - állítja legfrissebb tanulmányában a Policy Solutions, amely az utóbbi 15 év Szonda Ipsos közvélemény-kutatási adatai alapján elemezte a vezető politikusok népszerűségének tendenciáit.

A tanulmányból kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jelentős népszerűség-csökkenése ellenére is a legkedveltebb közjogi méltóság, 38 pontjával (Kósa Lajos kivételével, aki 41 ponttal vezeti a "népszerűségi" listát) a teljes magyar politikai mezőny előtt foglal helyet. Orbánhoz hasonlóan utoljára Medgyessy Péternek sikerült miniszterelnökként tartósan az aktuális köztársasági elnök elé kerülnie a népszerűségi listán. Orbán Viktor jelenlegi népszerűségi indexe azonban még így is politikai pályafutásának mélypontja.

Egy évvel megválasztása után Schmitt Pál az elmúlt 15 év legnépszerűtlenebb köztársasági elnökévé vált. Elődjei közül Göncz Árpád 70 és 80 közötti pontszámokat kapott, Mádl Ferencnek 60–65 között voltak a mutatói, Sólyom Lászlónak pedig 42 pont volt a mélypontja. Schmitt Pál népszerűsége jelenleg 37 pont.

Kósa Lajos üdvözli Orbán Viktort
Kósa Lajos üdvözli Orbán Viktort

Kövér László, aki Schmitt Pált váltotta a házelnöki poszton, 31 pontjával ugyancsak a házelnöki tisztség történetének legnépszerűtlenebb politikusa. A szocialista Szili Katalin mélypontja 37 pont, a fideszes Áder Jánosé pedig 40 pont volt az országgyűlés elnökeként.

Az ellenzéki politikusok közül Mesterházy Attila (29 pont) se nem nyert, se nem vesztett az elmúlt évben, lényegében végig 30 pont körül mozgott. Schiffer András indexe 33 pontról csökkent le 29 pontra, míg Vona Gábor népszerűsége 25 pont. Összességében tehát az ellenzéki vezetők elismertsége a népszerűtlenebb kormánytagokéhoz hasonló.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 2009-es lemondása óta 21 pont körüli népszerűségi indexszel rendelkezik, így a vizsgált aktív politikusok közül ő a legnépszerűtlenebb az országban. Sokatmondó adat ugyanakkor, hogy hazánk legnépszerűbb politikusainak (Kósa Lajos és Orbán Viktor) és legnépszerűtlenebb politikusainak (Morvai Krisztina és Gyurcsány Ferenc) kedveltsége között mindössze 20 pont a különbség. A politikai elitet tehát en bloc ítélik meg kedvezőtlenül a szavazók, melyen a tavaly berobbant két párt, a Jobbik és az LMP sem tudott változtatni, azokat is a politikai elit, az establishment részének tekintik a választók. Ezt plasztikus módon mutatja Schiffer András a politikában 13 éve szereplő Pintér Sándoréval azonos kedveltsége, valamint Morvai Krisztina és Vona Gábor Gyurcsány Ferencéhez mérhető megítélése.

Az ország vezetőinek relatív népszerűtlensége egy évtizedes amortizáció eredménye, melyhez a mindenkori kormányok kudarcai, valamint az állandósuló és az egyre kifinomultabb negatív kampányok egyaránt hozzátették a maguk részét. A jelenség nem csak Magyarországra jellemző, a politikai elitet illetően egész Európában kiábrándultság tapasztalható. Az Európai Unió 27 tagországában átlagban a lakosság mindössze 28 százaléka bízik saját kormányában, 31 százaléka a saját parlamentjében és 15 százaléka a politikai pártokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.