Népszavazás a 'böszmeségről'?

Egyhangúlag támogatta a fővárosi LMP-frakció népszavazási kezdeményezéséről szóló javaslatot a Fővárosi Közgyűlés jogi bizottsága hétfői ülésén. Az ellenzéki párt azért tartana népszavazást, mert a Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) terve szerint 2014-től automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek, és a közgyűlés tagjai maguk közül választanák ki a főpolgármestert. Az LMP szerint ez 'böszmeség'.

A kezdeményezés arra irányul, hogy a főpolgármestert és a közgyűlés képviselőit a 2014-es önkormányzati választáson is a jelenlegi rendszernek megfelelően választhassák meg a budapestiek, tehát a főpolgármestert közvetlenül, míg a képviselőket pártlistákon.

Az ellenzéki javaslatot az LMP mellett a Fidesz-KDNP és az MSZP képviselői is támogatták. A Jobbiknak nincs képviselője e bizottságban.

Kaltenbach Jenő LMP-frakcióvezető, a jogi bizottság elnöke azért nyújtotta be javaslatát, mert a kerületi - nagy többségében fideszes - polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) tervezete értelmében 2014-től automatikusan a Fővárosi Közgyűlés tagjai lennének a kerületi polgármesterek, és a közgyűlés tagjai maguk közül választanák ki a főpolgármestert.

Az ügyben megszólalt Karácsony Gergely LMP-s országgyűlési képviselő is, aki - az önkormányzati szervezet nevére utalva - "böszmeségnek" nevezte a tervezetet. Közölte, álláspontjuk szerint a tervezett változtatás olyan mértékű beavatkozást jelentene a demokratikus önkormányzati rendszerbe, amelyről feltétlenül ki kell kérni az érintettek véleményét. Kaltenbach Jenő korábbi sajtótájékoztatóján közölte: ezért javasolják a közgyűlésnek, hogy helyi népszavazás keretében kérdezzék meg a budapesti polgárokat.

A határozati javaslatba foglalt kezdeményezés szerint a választópolgároknak arra kellene válaszolniuk: egyetértenek-e azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozatban kérje fel az Országgyűlést arra, hogy Budapest főpolgármesterét, illetve a közgyűlés képviselőit továbbra is közvetlenül válasszák?

Kaltenbach Jenő szerint a BÖSZ tervezete közigazgatási szempontból is tragikus helyzetet idézne elő, mert azzal a főváros tovább szétaprózódna, és ezzel az egységes Budapest lényegében megszűnne.

A főpolgármester-választás mikéntjével kapcsolatban múlt csütörtökön megszólalt Tarlós István városvezető (Fidesz-KDNP) is, aki azt hangoztatta, hogy a közvetlen főpolgármester-választás ad legitimitást.

Tarlós István szerint a demokráciában szükség van arra, hogy a főpolgármestert a választók válasszák meg és "ne körülbelül 17 ember, valamiféle pártelhatározás alapján". Utalt arra, hogy őt közvetlenül, több mint 300 ezer szavazattal választották meg; ez pedig "komoly legitimitást ad", amire szüksége van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.