Tudta? Az Orbán-kormány kérdezni sem tudott becsületesen ezen a népszavazáson

Nem betelepítésről van szó. Az Európai Unió nem kötelezhet erre egyetlen tagállamot sem.

A Görögországban és Olaszországban rekedt menedékkérők Európai Unión belüli kötelező áthelyezéséről tavaly szeptemberben hoztak határozatokat az uniós belügyminiszterek. Ezek a döntések szükséghelyzetben születtek, ezért kifejezetten átmeneti jellegűek, csak két évre szólnak. Az Európai Bizottság az EU Szerződés 78. cikkének 3. bekezdésére hivatkozva tett javaslatot a kötelező „kvótákra". A bekezdés így szól: „Ha egy vagy több tagállam olyan szükséghelyzettel szembesül, amelyet harmadik országok állampolgárainak hirtelen beáramlása jellemez, a Tanács a Bizottság javaslata alapján az érintett tagállam vagy tagállamok érdekében átmeneti intézkedéseket fogadhat el. A Tanács az Európai Parlamenttel folytatott konzultációt követően határoz."

Fotó: Földi Imre / Népszabadság

Az átmeneti „kvótadöntésen" kívül nincs egyéb EU jogszabály, amely vészhelyzetben kényszerítené a tagállamokat menedékkérők áthelyezésére. Van ugyan egy rendelettervezet, amely a menedékkérők hasonló elosztását javasolja, de arról még el sem kezdődött a vita. Jogalapja éppúgy a szerződés 78. cikke.

Az áthelyezés (angolul: relocation) azokra a menedékkérőkre vonatkozhat, akik már az Európai Unió területén tartózkodnak, például Görögországban vagy Olaszországban. Az áttelepítés, vagy betelepítés (angolul: resettlement) — amely a népszavazásra kerülő kérdésben, és hivatalos angol fordításában szerepel — viszont azokat a menekülteket érinti, akiket az EU-n kívülről, például Törökországból vagy Jordániából fogadnak be az EU tagállamai. Míg a közösségen belüli elosztásra, áthelyezésre lehet kötelezni a közös menekültpolitikában részes országokat az uniós tagállamok közötti szolidaritás alapelve alapján, addig az áttelepítésre nem. Ez utóbbira egyetlen uniós intézmény sem tett, nem is tehet kísérletet.

A népszavazásra feltett kérdés –„Akarja-e, hogy az Európai Unió  az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” –  tehát csúsztat: míg betelepítésre egyetlen tagállamot sem kényszeríthet az EU, addig a menedékkérők egyik tagállamból a másikba való áttelepítésre van jogi alapja. Ezt az EU Szerződés 80. cikke tartalmazza: „Az Unió e fejezetben (A határok ellenőrzésével, a menekültüggyel és a bevándorlással kapcsolatos politikák — a szerk.) meghatározott politikáira és azok végrehajtására a szolidaritás és a felelősség tagállamok közötti igazságos elosztásának elve az irányadó, ideértve annak pénzügyi vonatkozásait is. Az Unió e fejezet alapján elfogadott jogi aktusaiban, minden olyan esetben, amikor erre szükség van, megfelelő módon rendelkezni kell ennek az elvnek az alkalmazásáról."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.