Népszámlálás: tiltakozik a katolikus püspöki kar

Az adatok manipulálástól tart, és tiltakozik a püspöki kar, amiért az (internetes) népszámlálási íven nem választható a "katolikus" meghatározás. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a számlálóbiztosok a "katolikus" megjelölést is elfogadják.

Tiltakozó közleményt adott ki a Magyar Katolikus Püspöki Kar. Íme a nyilatkozat:

Az adatok manipulálástól tart, és tiltakozik a püspöki kar
Népszámlálás kérdezőbiztosok kiképzése, kérdőívekkel felszerelése a II. kerületi önkormányzatnál. 2011.09.26.

"A népszámláláskor vallásukat katolikusnak megjelölni kívánó személyektől kapott információ szerint a kérdőíven a katolikus jelző nem tüntethető fel. Ez annál is inkább meglepő, mert a KSH és a történelmi egyházak júliusi egyeztetését követően még azt a hivatalos tájékoztatást kaptuk, mely szerint ez a megjelölés elfogadható lesz, mint ahogyan elfogadható a református, evangélikus stb. megjelölés is. Ennek ismeretében kértünk minden egyházunkhoz tartozó állampolgárt katolikus hitének megvallására.

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért húzták ki időközben a lehetséges válaszok közül a katolikust anélkül, hogy erről a Magyar Katolikus Egyházat értesítették volna, miközben más felekezetekkel kapcsolatosan nincs tudomásunk hasonló intézkedésről. Ez az eljárás a katolikusokra nézve diszkriminatív, egyben alkalmas az adatok manipulálására."

Eddig a püspöki kar tiltakozása.

Természetesen nem arról van szó, hogy a katolikusokat törölték volna a listáról, hanem arról, hogy az internetes kérdőíven külön szerepel a "római katolikus" és a "görög katolikus" kategória. (Miközben önmagában a "katolikus" megjelölés valóban nincs a lehetséges válaszok között.)

Virágh Eszter népszámlálási szóvivő elmondta, hogy a számlálóbiztosok figyelmét felhívták rá: a "katolikus" megjelölést is fogadják el. Kérdésünkre, hogy az internetes tartalom így marad-e, a szóvivő közölte: a témáról egyeztetések folynak. További részletekről később ígért tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.