Csak a pénz nincs meg a múzeumi negyedre

Alig fél évvel hosszabbították meg a Liget-projekt miniszteri biztosának, Baán Lászlónak a megbízatását, pedig a múzeumi negyed átadásának tervezett határideje még messze van. Egyelőre az épületek tervezői pályázatainak mindegyikét sem sikerült lezárni.

Az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum közös épületére kiírt újabb pályázat eredményhirdetését április 14-én tartanák. Az előminősítésen sikerrel szereplő tizenegy építésziroda március 3-ig adhatja be terveit.

A továbbjutók között három magyar iroda is található. A Művészetek Palotájának megtervezése után Kínában is dolgozó Zoboki-Demeter Építésziroda, a kemenesi Vulkánparknak köszönhetően nemzetközi hírnévre is szert tett Földes Architects, illetve a főként a pécsi tudásközpont révén ismert Balázs Mihály, aki a BME-vel társulva indult a pályázaton. Versenytársaik között a nemzetközi építészvilág különleges figurái is megtalálhatók, akiknek munkái sokszor meghökkentik a laikus közönséget.

Felülnézetből a Városliget
Felülnézetből a Városliget
Veres Viktor / Népszabadság

Ám szokatlan elképzelés már az eddig lezárt pályázatokon is akadt. A győztes tervek többsége heves vitát kavart a hazai szakmai életben, akadt, aki telitalálatnak nevezte, mások birodalmi építészetként jellemezték egyes elemeit. A nemzetközi szaksajtó elsősorban a japán Sou Fujimoto Zene Házára készült terveit méltatta. Orbán Viktor kormányfő azonban – információink szerint – korántsem volt ennyire elbűvölve a győztes pályamunkáktól. A hírek szerint „érthetőbb, a magyar néplelket jobban tükröző” épületeknek jobban örült volna. Kérdés, hogy a legnagyobb és egyúttal legjelentősebb galéria épületére készülnek-e majd ilyen igényű munkák. S mi történik akkor, ha nem egy ilyen diadalmaskodik?

A kormány mindenesetre az őszi hezitálás után január végén 11,7 milliárdot adott az idei évre a Liget Budapest-projekt megvalósítására. Hangsúlyozottan legfeljebb ennyit, holott a projektiroda hivatalos számítása szerint a Liget-beruházás idei forrásigénye 15 milliárd forint lenne.

– A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint érkezik a támogatás, ennek alapján köt szerződést az első részletre a Városliget Zrt. az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Ezt követően a támogatás első üteme várhatóan pár héten belül megérkezik – tájékoztatta a Népszabadságot a cég.

Az idei feladatok elsősorban az új épületek részletes tervezéséhez kapcsolódnak. Ezenfelül a Szépművészeti Múzeum, a Közlekedési Múzeum és a Repüléstörténeti Kiállítás költöztetése, illetve a Ligetben lévő Hungexpo-épületek, a Petőfi Csarnok és a leendő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) területén lévő épületek – kivéve az egykori Bródy Adél Klinika és a volt zsidó imaház – bontása lesz a Városliget Zrt. elsődleges munkája 2015-ben. Emellett zajlik az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum közös épületére kiírt tervpályázat, a parktervezési tender és a Városliget új múzeumi negyed funkcióihoz illeszkedő közlekedési koncepciójának kidolgozása is.

Az előzetes ütemezés szerint az idén bonyolították volna le az építési engedélyezési eljárásokat és írták volna ki a kivitelezői közbeszerzési pályázatokat is. Erről azonban egyelőre nincs szó. Az építkezést azonban jövőre meg kellene kezdeni ahhoz, hogy az öt új múzeumot az eredeti határidőre, 2018. március 15-re átadhassák.

A Népszabadság információ szerint a kormány továbbra is igen elszánt a múzeumi negyed megvalósításának ügyében, különös tekintettel a budai Vár kiürítéséhez szükséges Új Nemzeti Galéria felépítésében. S ebben egyelőre az sem akasztja meg a döntéshozókat, hogy az uniós források felhasználása egyre kevésbé látszik kivitelezhetőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.