Nemzetközi elismerés magyar civileknek

Összesen 610 ezer eurót, azaz 165 millió forintot osztott ki az ERSTE Alapítvány 12 dél-kelet európai ország, 1850 pályázó civilszervezeti között.

A kétévente meghirdetett Társadalmi Integrációs Díj döntőjébe 132 szervezet jutott be, köztük húsz magyar. A pénzből 28 szervezet egyenként 16 ezer eurós elismerést vihetett haza, emellett kiosztottak hat különdíjat, amelyek közül az egyiket a döntőbe jutott szervezetek maguk közül szavaztak meg. A díjat az alapítvány azért hozta létre, hogy erősítse a civil szektort a régióban, és támogassa azokat a projekteket, amelyek innovatív ötleteken keresztül segítik a hátrányokkal küzdő csoportok társadalmi integrációját, és csökkentik kirekesztettségüket.

„2007-ben azért hoztuk létre ezt a díjat, mert hiszünk az előítéletektől mentes és az esélyegyenlőséget megteremtő társadalmak létezésében. Mindannyiunknak hozzá kell járulnia az ilyen társadalmak megteremtéséhez. A nyertes szervezetek teljes tevékenységüket e célnak szentelik. A legkevesebb, amit megtehetünk, hogy nyilvánosan tisztelgünk elhivatottságuk és kiemelkedő teljesítményük előtt, és megpróbáljuk követni a jó példát.” – mondta el Andreas Treichl, az ERSTE Alapítvány igazgatóságának elnöke, az Erste Csoport vezérigazgatója a díjkiosztó ceremónián tegnap este Prágában.

A döntősök – ahogy az amerikai filmakadémia Oscar kiosztó gáláján – csak a díjkiosztó ceremónián tudhatták meg, hogy nyertek-e. A fődíjat, egy focilabda nagyságú fémből készült tengeri sünt, valamint a mellé járó 40 ezer eurót egy horvát szervezet, a férfi erőszak áldozatainak fenntartott menedékhely, a Zágrábi Névtelen Nők Háza kapta.

A díjazott magyar alapítványok egyenként 16 ezer eurót vihetnek haza, köztük a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet Roma programja, amely ezen felül a résztvevő alapítványok által megszavazott nemzetközi „közönség” díjjal járó további 10 ezer eurót is megnyerte.

És kik nyertek még Magyarországról?

A Bódvalenkei freskófalu projekt, amelynek megálmodója Pásztor Eszter mélyszegénységben élő, szegregált roma közösségben próbál a kirekesztettségből kiutat találni a művészet által. A faluban az európai roma festészet hatalmas, szabadtéri, állandó kiállítása látható, amely élénkíti a turizmust, találkozási lehetőséget jelent olyan társadalmi csoportok között, amelyek egymással csak a médián, előítéleteken keresztül tudnak egymásról.

Díjat nyert a Baráthegyi Majorság - Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, amely Miskolcon egy 5 hektáros farmon rehabilitációs célokkal lakóotthont működtet autista felnőtteknek.

A Retextil, ökológiai és humán recycling program is elnyerte a nemzetközi zsűri tetszését, a szervezet a munkaerőpiacról teljesen kiszorult, megváltozott munkaképességű embereknek kínál munkát. Mindez egy technológiai újításra épül, amely magyar találmány, lényege: hogyan lehet újrafeldolgozni mások levetett ruháit, így háztartási öko-design termékeket előállítani.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A TASZ szintén egy innovációval vívta ki magának az elismerést. A „Roma program nem csak romáknak” a legeldugottabb gettófalvakba visz jogi segítséget. Az interneten keresztül nyújtott tanácsadást önkéntes ügyvédek végzik, naponta. A betóduló számtalan ügy közül a TASZ a legsúlyosabb jogsérelmeket bíróságra viszi.

Díjazott lett Takács Mária is, a noltv.hu munkatársa és a Civil Művek Közművelődési Egyesület az Eltitkolt évek című dokumentumfilmjével. A film 11 leszbikus nő vallomása arról, hogyan éltek együtt másságukkal egy kirekesztő társadalomban. Ezek az interjúk kortörtneti dokumentumok a Kádár-korszakról, a szubkultúrát megtűrő alternatív 80-as évekről, a rendszerváltást követő mozgalomról és személyes küzdelmekről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.