Nemzetbiztonsági bizottság elé kerül a 'polgárháborúzós' hangfelvétel

"Ilyen megnyilvánulást én nem tettem" – nyilatkozta Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármester az Atv.hu-n megjelent hangfelvételről. A "polgárháborúzós" felvétel miatt összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát; a Jobbik szerint megfigyelik őket.

Összehívta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát péntekre a testület szocialista elnöke az Atv.hu-n nyilvánosságra hozott, Juhász Oszkár gyöngyöspatai polgármesternek tulajdonított hangfelvétel kapcsán. Erről Molnár Zsolt bizottsági elnök csütörtökön tájékoztatta az MTI-t. Tájékoztatása szerint a rendkívüli ülés témája az Atv.hu-n napvilágra került, az ország nemzetbiztonságát veszélyeztető kijelentéseket is tartalmazó dokumentum.

Az Atv.hu, egy birtokukba került, 2011 májusában készült hangfelvétel alapján azt írta: Juhász Oszkár, Gyöngyöspata jobbikos polgármestere, egy magát a Jobbik országos vezetősége által kinevezett kampányfőnökként meghatározó férfi, valamint két, feltehetőleg a Magyar Gárda utódszervezetéhez, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülethez tartozó polgárőr egy hosszú beszélgetésen "gondolta végig egy előbb-utóbb bekövetkező polgárháború kimenetelét".

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön délután közölte: tekintettel arra, hogy a hangfelvételen elhangzó mondatok kimerítik a büntető törvénykönyv egyik legsúlyosabb bűncselekményeinek egyikét, az alkotmányos rend megdöntésére irányuló cselekvést, azt kéri a nemzetbiztonsági bizottság elnökétől, a szocialista Molnár Zsolttól, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívja össze a testület ülését, és vegyék napirendre a kérdést.

Az Atv.hu csütörtöki közlése szerint a szóban forgó hangfelvétel egy 2011 májusában történt megbeszélést rögzít, amelyen a közelgő időközi önkormányzati választással kapcsolatos teendőket vitatták meg. A beszélgetés résztvevői a felvétel tanúsága szerint szólnak egy polgárháború várható bekövetkeztéről, és arról, hogy annak akkor kell megtörténnie, amikor az az ő győzelmükkel végződhet. Az Atv.hu szerint a beszélgetés során Juhász Oszkár egyebek között azt mondta, "most úgy lenyomnának minket, mint a bélyeget. Hétezer olyan rendőrük van, aki állig föl van fegyverezve, és hithű a Zsideszhez". Az akkor még csak polgármesterjelölt Juhász Oszkár kijelentette azt is, polgármesterré választása után jelentős változásokat tervez Gyöngyöspatán, és ennek anyagi fedezete is megvan; a Jobbiknak vannak külföldi kapcsolatai, "ahonnan olyan pénzeket tudunk behozni Gyöngyöspatára, amiről nem is álmodtok, hogy honnan, meg mekkora pénzeket tudunk mozgósítani". A jobbikos politikusnak tulajdonítja a honlap azt a kijelentést is, amely szerint olyan, akár külföldi őrző-védő erőket lehet a településre hozni, hogy aztán "egy dzsipszi sem teszi be a lábát", de még egy kormányügynök sem.

Juhász Oszkár, amikor az MTI tudósítója ismertette vele a felvétel tartalmát, azt mondta: "ilyen felvételről nem tudok, ilyen megnyilvánulást én nem tettem". Azt mondta, egy országos rágalomhadjárat folyik a Jobbik és személye ellen, ha pedig van ilyen felvétel, az szerkesztett lehet, és ennek a rágalomhadjáratnak a része. Rágalom ellen pedig nincs orvosság – fűzte hozzá.

A Jobbik nem kommentálja az elhangzottakat; álláspontjuk szerint Juhásznak egy magánbeszélgetésen elhangzott magánvéleményéről van szó, a felvétel pedig bizonyíték arra, hogy a jobbikos politikusokat titkosszolgálati eszközökkel megfigyelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.