Büszke a fidesz a rezsicsökkentésre

Kevesebbet kell fizetni egyes közszolgáltatásokért, és ez már a számlákban is megjelent – hangoztatta a rezsicsökkentési biztos. De nem csak a gáz, a távhő és a villamos energia ára csökken: júliustól a víz, a csatorna, a szemétszállítás és a kéményseprés díja is mérséklődik.

A gáz, a távhő és a villamos energia tekintetében megtörtént a tízszázalékos csökkentés, és ez már a számlákon is megjelent. Németh Szilárd rezsicsökkentési biztos az M1 Ma reggel című műsorában hangsúlyozta: ez foglalkoztatja az embereket.

A politikus szerint jól látszik, hogy „ütközet” zajlik a szolgáltatókkal, s bár továbbra is haszonnal termelnek, már nincs olyan nagymértékű nyereségük. Úgy véli, az Európában is kimagaslónak minősülő rezsiszámláktól sikerült a magyar családokat megszabadítani.

Kérdésre válaszolva elmondta: a további rezsicsökkentésre – a víz, a csatorna, a szemétszállítás és a kéményseprés díjának mérséklésére – hosszabb időintervallumot biztosítottak, és ez július elsejétől lépne csak életbe. Németh Szilárd a műsorban elmondta, hogy bár minden tényezőt figyelembe vesznek, nem tudja megerősíteni, hogy az önkormányzati cégek bevételkiesését ellentételeznék.

Kifejtette: a területileg különböző üzletpolitika vagy akár a vízbázis különböző hozzáférése miatt különbözőek az árak is. Példaként említette a kéményseprés díját, amely szintén területenként változik, mivel más apparátus áll mögötte. A biztos szerint ugyanakkor sok a tartalék a rendszerben.

Kérdésre válaszolva elmondta: az áfa csökkentése felborítaná a költségvetést, ugyanakkor azt elismerte, hogy a csökkentett érték után az állam kevesebb áfát szed be. A biztos a műsorban úgy fogalmazott, hogy a következő fűtési szezonra újra áttekintenék a háztartások energiaszámláit, és további csökkentések várhatóak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Energiahivatal mindennapos kapcsolatban van a szolgáltatókkal, komoly tárgyalások várhatók még – hangsúlyozta a politikus. Elmondta: nem korlátozzák a piaci szabadságot azzal, hogy a magyar családokon segítenek, bár a szolgáltatók minden esélyt megragadnak, legutóbb például közigazgatási bírósághoz fordultak. Eddig mintegy 2500 megkeresés érkezett a biztoshoz, amelynek eredményeképpen megfelelő intézkedések születtek, többek között két rendelet is.

Németh Szilárd kiemelte: ha egy szolgáltató úgy dönt, hogy nem kívánja vagy nem tudja a továbbiakban a működést fenntartani, megvan arra a lehetőség, hogy azt az állam átvállalja. „De a cél továbbra sem ez lenne, hanem sokkal inkább az, hogy a magyar háztartások ettől a magas rezsitől valamilyen formában megszabaduljanak” – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.