Németh Miklós: "magas fán terem a fillér is"

Becsület, munkaszeretet és tisztesség, ez az, amit az iskola falai között meg kell tanulni, így kell élni a családban, a faluban és a nagyobb közösségben, a hazában egyaránt - jelentette ki Németh Miklós volt miniszterelnök a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon, ahol pénteken díszpolgárrá avatták.

Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó kormányfő úgy fogalmazott: "Itt Zemplén szívében, Kossuth apánk emlékének is áldozva arra kérek magyart, cigányt egyaránt, ennek megfelelően éljenek, viselkedjenek és tanuljanak. Egyforma magyarok vagyunk mindnyájan, egy a hazánk". Felidézte életének azon időszakát, amikor Magyarország miniszterelnökévé választották. "Lassan 21 éve, hogy akkor rám esett az akkori okosok választása és esküt kellett tegyek a magyar Parlamentben, hogy az ország miniszterelnökeként folytassam pontosan másfél éves tevékenységemet".

Németh Miklós

Szüleinek Monokon mondta el mindezt, akik akkor aggodalmukat úgy fejezték ki: "Csak arra vigyázz, fiam, hogy fel ne akasszanak!". Édesapja útravalóul még levélben is kérte, őrizze meg az otthonról vitt értékeket. Sose felejtse el honnan jött, milyen családban született, és azt, hogy ősei - apja, nagyapja - valamennyien monoki születésűek, akik mindig "egyenes derékkal és felemelt fejjel" jártak és járnak a faluban.

Az egykori kormányfő beszédében kitért arra, hogy ma olyan idők járnak, amikor "magas fán terem a fillér is", ezért meg kell becsülni mindent mindenkinek és nem acsarkodni kellene, hanem összefogni. "Nem azt mondom, hogy elvtelenül szeretni", de egymást, az emberi méltóságot igenis tisztelni kell - tette hozzá. Ez az, ami a legfontosabb, és ez az, amire a monoki iskola egykori tanárai megtanították.

Németh Miklós azt mondta: köszöni a kitüntető címet és ahogyan eddig, ezután is Monok hűséges szülötte marad. Hozzáfűzte, bár három egyetem díszdoktora, a legnagyobb  német és magyar állami kitüntetések birtokosa, Nagykálló és most már Monok díszpolgára is, amely többet jelent, mint a felsoroltak.

Kossuth Lajos 207. születésnapjának ünnepségén a helyi önkormányzat és a Kossuth Lajos Koszorúja Alapítvány szervezésében ünnepi köszöntőt mondott Szepessy Zsolt, a település független polgármestere. Beszédében kifejtette: Monok két nagy embert is "adott" az országnak, az egyik Kossuth Lajos, a másik Németh Miklós. Mindketten saját történelmi idejükben nagyon sokat tettek ezért a hazáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.