Nemet mondtak Szűcs Erika beszámolójára

Az Országgyűlés emberi jogi bizottság 9 igen és 9 tartózkodás mellett nem fogadta el Szűcs Erika munkaügyi miniszter a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) tavalyi működéséről szóló beszámolóját keddi ülésén.

A beszámolót a kormánypárti képviselők támogatták, a jelenlévő fideszes, kereszténydemokrata és MDF-es képviselők tartózkodtak a szavazásnál. A szabaddemokrata tag nem volt ott az ülésen. Szűcs Erika beszámolójában kiemelte: nem volt könnyű év a tavalyi az NCA és a kezelőszervezet számára, az utóbbinál történt váltás miatt. A miniszter szerint 2007 végén mégis a korábbi évek átlagához képest nagyobb arányú utalás valósulhatott meg. Hozzátette: az idei évi szerződések megkötésekor a finanszírozás megkezdésének előfeltétele, hogy ne csak a pályázatokról szülessen pozitív döntés, hanem az előző évi elszámolások is rendben legyenek. Az idén eddig 3,5 milliárd forintot utaltak ki.

Szászfalvi László (KDNP), a bizottság alelnöke a beszámoló kapcsán kifogásolta, hogy a rendelkezésre álló összeg egyharmadát ki sem utalták a tavalyi évben. Ez nem jó hír a magyarországi civil szervezetek számára, nekik minden egyes forintra szükségük van - mondta. Kíváncsi volt arra is, hogy várható-e felelősségre vonás emiatt. Feltette azt a kérdést is, hogy jó-e, ha a támogatási keret egyharmadát országos hatáskörű, nagy szervezetek kapják.

Szűcs Erika válaszában elmondta: tartalmi kérdésekbe nem kívánnak beleszólni, és felelőst sem keresnek.      A miniszter igen fontosnak és szükségesnek tartotta az országos szervezetek létét, különösen ha alulról építkezve vannak jelen a civil szférában. Az egyharmados támogatási összeg a kisebb hányad, ez az arány véleménye szerint elfogadható.

Bíró Ildikó (Fidesz) többi között arra volt kíváncsi, hogy a tavaly, az NCA-ról készült hatásvizsgálat milyen megállapításokat tesz, mennyibe került, ki finanszírozta és mi lett a sorsa. A miniszter reagálásban azt mondta, hogy hallott a hatásvizsgálatról, annak pontos tartalmát azonban nem ismeri, de azt ígérte utánanéz az elemzésnek.

Pettkó András (MDF) rendcsinálást szorgalmazott, hogy látni lehessen, hány szervezet is van tulajdonképpen.

Az ülésen Németh Ferenc, az NCA tanácsának vezetője fontosnak tartotta, hogy az alap által nyújtott támogatás valóban segítség legyen a kis szervezeteknek, de ne ebből éljenek meg. Nem szabad, hogy csupán ezen a lábon álljanak - jegyezte meg. Kitért arra, hogy a folyamatos változások a minisztériumnál meglehetősen akadályozták a munkát, s amit a támogatások utalását koordináló Esza kht. "2007-ben művelt, az katasztrofális volt."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.