Német lapok Magyarországról: kényes helyzetben távozik a kormányfő

Szerkesztőségi vezércikkekben, budapesti, illetve bécsi keltezésű tudósításokban számoltak be a hétfői országos német napilapok Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentett lemondási szándékáról. A kommentárokban közös, hogy a magyar kormányfőt a gazdasági válság kényszerítette térdre.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung első oldalán a lap magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty Szanáló kerestetik című cikkében azt emelte ki: Gyurcsánynak sikerült az, hogy biztosítsa befolyását az események alakulása fölött. A kormányfői hivatal feláldozásával megmentette magának a szocialista párt elnöki tisztségét. S a konstruktív bizalmatlansági indítvány (még nem hivatalos) beterjesztésével nem csak az államfőt tartja távol az egész eljárástól, de meghiúsítja a legnagyobb ellenzéki párt tervét az előre hozott parlamenti választásokról.

Hefty szerint Gyurcsány szónoknak nem éppen ügyes, amit "önvádló" lemondási bejelentése is bizonyít. A taktikai rafinéria tekintetében azonban minden más politikust felülmúl. Öt évvel ezelőtt sikerült elérnie azt, hogy parlamenti mandátum nélkül legyen miniszterelnök, most pedig sikerül számára annak elérése, hogy a koalíció egyik vezetőjeként irányítsa a következő kormányfőt.

Az az elképzelés azonban, hogy a korábbi üzletemberből sikeres államszanáló lehet, immár a múlté - írta Georg Paul Hefty, hangsúlyozva, hogy Magyarországot szanálni kell. Az új kormányfő minden valószínűség szerint gazdasági szakemberek közül kerül ki, de az államháztartási kiadások és a bérek csökkentése aligha változtat a fordulat utáni magyar modell politikai "elviselhetetlenségein" - fogalmazott a cikkíró.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung Hefty kommentárján kívül a lap Magyarországgal foglalkozó tudósítójának, Reinhard Oltnak a tollából részletes jelentésben számolt be a hétvégi budapesti eseményekről, kiemelve, hogy a "népszerűtlen" Gyurcsány továbbra is kézben tartja a cselekvés forgatókönyvét. A tudósításhoz "mellékelt", meglehetősen nagy fotó a Morvai Krisztina fényképével a parlament előtt tüntető, jobboldali radikálisnak nevezett Jobbik-tagokat ábrázolta.

A liberális Süddeutsche Zeitung Magyar katarzis címmel belső vezércikkben számolt be a magyar kormányfő lemondási szándékának bejelentéséről. Írásának bevezetőjében a lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági és pénzügyi válság minden szomszédjánál jobban sújtja Magyarországot. A politikai táboron belüli dühödt belső ellenségeskedés azonban meghiúsít minden kísérletet arra, hogy a válság megoldására közös megoldást találjanak. Azokhoz a "nagy lépésekhez", amelyek most szükségesek lennének, a szocialista kisebbségi kormánynak nincs meg a parlamenti ereje. A korábban sem túlburjánzónak számító reformakarat ugyanakkor végérvényesen elillant. A nemzeti konzervatív ellenzék pedig szítja a népharagot, ami azzal fenyeget, hogy "erőszakos cselekményekbe és pogromokba torkollik".

Gyurcsány ebben a kényes helyzetben akar távozni - írta a lap, úgy értékelve, hogy a miniszterelnök ezzel "hazafinak" tűnik fel. Az egyes - nem éppen messze ható - reformsikerei és a válságkezelésben tanúsított nyugodtsága ellenére ugyanis a miniszterelnök a tanácstalanság és egy olyan társadalom belső szétesésének szimbólumává vált, amely elveszítheti önmagában való hitét.

Az újság szerint a kormányfő azonban nem volt következetes. Ha az lett volna, akkor egy szakértői kormány tervezett felállítása helyett - amely mögött ő és szocialistái mozgathatják a szállakat - meg kellett volna nyitnia az utat új választások előtt.

A választásokat az Orbán Viktor vezette ellenzéki Fidesz nacionalistái nyernék meg, akik még az oly szükséges reformokat is meghiúsították. Akkor viszont már maguk is olyan tettekre kényszerülnének, amelyeken lemérhető lenne "szociálpopulista nagyképűségük" - írta a Süddeutsche Zeitung, utalva arra, hogy egy ilyen helyzetben konstruktívan kellene cselekedniük. Avagy már a felelősség birtokában továbbra is az "uszító" szerepét játszanák, ami elkerülhetetlenül bukásukhoz vezetne. Ez pedig egy fájdalmas katarzis lenne, ami Magyarországnak mégis csak több szolgálatot tenne, mint a gyűlölettel telített blokádmentalitás, ami a demokratikus gondolkodás talapzatának aláásásával fenyeget.

A Handelsblatt szerint Magyarországot most a nehéz gazdasági válság mellett hetekig tartó politikai káosz fenyegeti. Az üzleti körök lapja úgy vélekedett, hogy Gyurcsány lemondási szándékának bejelentése ismét növelheti a nemzetközi beruházók kételyeit Magyarország politikai és gazdasági stabilitásában.

A konzervatív Die Weltben Boris Kalnoky egyebek között úgy vélekedett: Gyurcsány bejelentette lemondását, de új választásokra nem kerül sor. A cikkíró szerint könnyen előfordulhat, hogy a kormányalakítás folyamata hosszú ideig elhúzódik, ami az országot a legmélyebb válság idején béníthatja meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.