Német aggodalmak a magyar médiahelyzet miatt

Angela Merkel és Orbán Viktor találkozója előtt a német kancellária két magas rangú képviselője fogadta Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka magyar újságírókat, akik egy petíciót adtak át, amelyben a magyar sajtószabadság tiszteletben tartását és védelmét kérik a magyar miniszterelnöktől és a német kancellártól.

A két magyar újságíró és szakszervezeti vezető a lipcsei Média Alapítvány idei kitüntetettjei. A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke 306. napja demonstrál a közmédia budapesti, Kunigunda úti székháza előtt a manipulációktól mentes tisztességes közmédiáért.

Nagy Navarro Balázs a találkozó után lapunknak elmondta, Kristof Israng, a kancellária közép-kelet-dél európai referatúrájának vezetője és helyettese, Joachim Bertele fogadta őket. Átadták nekik a csaknem 800 aláírást tartalmazó petíciót, amelyet aláírt Lipcse főpolgármestere és Franciaország berlini nagykövete is. A petícióban nyomatékosan kérik a két kormányfőt, hogy álljanak ki a magyarországi sajtószabadság mellett, mert annak szemmel látható erodálását nem tartják elfogadhatónak. "Tiltakozásunkat és kérelmünket az egyetemes emberi jogokra és az Európai Sajtó- és Médiaszabadság Chartájára alapozzuk. Ezek értelmében egy demokratikus társadalomban a sajtószabadság és a független újságírás létkérdés. Ezért határozottan elítélünk minden, az állam részéről történő beavatkozást a magyar sajtó szabadságába, amely különösen súlyosan érinti a közszolgálati médiát. A magyar kormány nem korlátozhatja az újságírók és a sajtó jogát a véleménynyilvánítás szabadságához " - áll a dokumentumban.

Nagy Navarro elmondása szerint tárgyalópartnereik közölték, hogy a két ország szövetségesének tekinti egymást, a sajtószabadság és a demokrácia értékei azonban olyan fontosak Németország számára, hogy ha ezekkel kapcsolatban bármilyen aggodalom felmerül, akkor azt a német kormány szóvá fogja tenni. A referatúra vezetője jelezte, hogy Angela Merkel a magyar miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán mindenképpen érinteni fogja a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmakat.

A két magas rangú német hivatalnoknak Nagy Navarróék elmondták, hogy Magyarországon súlyosan sérül a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága, elsősorban a közmédiában. Az újságíró elmondása szerint példaként hozták fel, hogy a közmédia meghamisította Daniel Cohn Bendit európai parlamenti képviselő magyarországi látogatásáról szóló híranyagot, kiretusálták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökét a hírműsorokból, valamint azt, hogy a távirati iroda egy korábban nem létezett, egynapos blogon megjelent irományból idézve lejárató anyagot adott közzé Ángyán József egykori földművelésügyi államtitkárról.

Közölték a két német illetékessel, hogy a közmédiában a hírhamisítás és manipuláció sajnálatos módon állandósult. Sőt a Dainel Cohn Bendit magyarországi látogatásáról szóló híranyagot meghamisító személy a mai napig a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közéleti főszerkesztőségének vezetője. Jelezték, hogy miközben bírósági döntés van arról, hogy ők, mint az egyik tévés szakszervezet vezetői beléphetnek a közmédia Kunigunda utcai székházába, ezt számukra nem
teszik lehetővé. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az MTVA vezetőjét a Médiatanács elnöke nevezi ki. Nagy Navarro jelezte azt is, hogy a sajtó- és a véleménynyilvánítás szabadsága összefügg, Magyarországon a demokratikus intézményrendszer meggyengítése folyik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.