Megy a harc a Sláger és a Danubius frekvenciájáért

Majtényi László szerint helytelen volt kizárni a Sláger és a Danubius rádió frekvenciáira kiírt pályázatból az egyik pályázót szerdán. Az Országos Rádiós és Televízió testület elnöke ezzel – nem először – az általa vezetett testület döntését bírálta.

- Rossz döntés volt az egyik pályázó kizárása a frekvenciapályázatból. Vagy ezt a társaságot sem kellett volna eltiltani, vagy többet kellett volna kizárni – így bírálta az általa vezetett testület szerdai döntését Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke reggel, a közszolgálati televízióban.

Az ORTT szerdán döntött arról, hogy nem engedi indulni a Zene Rádió Országos Kereskedőház Zrt.-t, mivel annak üzleti tervét nem találta megalapozottnak a testület. Médiahatósági forrásokból úgy tudjuk: a testület főleg azt kifogásolta, hogy nem áll pénzügyi befektető a társaság mögött, szemben más pályázókkal, illetve a cégnek nincs műsorszolgáltatási tapasztalata. Utóbbi  észrevétel azért is furcsa, mert a tulajdonosi kör közel áll az országban több frekvenciát is működtető Rádió 1 tulajdonosi köréhez.

A nemrégiben bejegyzett Advenio Zrt.-nél  nem merült fel ez a kétely, mivel annak a portfóliójába került a jobboldali műsorpolitikát folytató Lánchíd Rádió, s ezzel műsorszolgáltatási tapasztalattal rendelkező tagja kétségkívül van a cégnek.  Majtényi Lászó a köztelevízió reggeli műsorában kijelentette: reméli, nem azért zárta ki a médiahatóság az illető vállalkozást, hogy "másnak helyet csináljon". Egyben kifejtette: ez a szerinte hibás döntést még helyre lehet hozni, mivel a "processzus még nem zárult le".

Majtényi az MTI-nek azt nyilatkozta: az egyik pályázó mindkét ajánlatának kizárása után is (a Zene Rádió mind a Danubius mind a Sláger frekvenciáért indult volna) akad olyan pályázat, amelynek üzleti-pénzügyi terve irreális, s teljesíthetetlen ígéretet tesz.  Az ORTT elnöke nem nevezte meg sem a szerinte vitatható ajánlatok benyújtóit, sem azt, hány ilyen pályázat van szerinte.

Az elnök kifogásolja: az elutasítás magyarázata nem világos. Kijelentette: "Elég sokat dolgoztam azért, hogy legyen pályázat, most pedig azért kell küzdeni, hogy fair legyen." Szerinte a világos magyarázatot az Alkotmánybíróság idevágó határozata is megköveteli.

Majtényi szerint az üzleti tervek megítélésekor több forrásra is támaszkodhatnak, hiszen az ORTT irodája mellett ő is készíttetett piacelemzést a Corvinus Egyetem médiakutató műhelyével. Ez az elemzés több pályázó az üzleti terve esetében nullának tartja a megvalósulás esélyét. Arról az elnök nem nyilatkozott, hogy az ORTT birtokában lévő két tanulmány szerint mekkora összeget lehetne reális bevételként elvárni a két országos kereskedelmi rádiós jogosultságtól.

Nem cáfolta azonban az MTI azon értesülését, hogy egy, még évekkel a válság előtt megrendelt tanulmány a nettó árbevétel ötödében jelölte meg a reálisan elvárható koncessziósdíj-plafont (ezt a rádiók évente fizetik be az ORTT műsorszolgáltatási alapjába, az összegből részben a Magyar Rádiót, részben a közösségi, nonprofit rádiózást támogatják).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.