Nem záratták be, 'csak' rendőrséggel fenyegették a hangos szórakozóhelyeket Terézvárosban

Egyetlen szórakozóhelyet sem záratott be a terézvárosi önkormányzat azok közül, amelyek kedd éjjel este tíz óra után is nyitva maradtak a csendrendelet ellenére - közölte a Terézvárosi Sajtóiroda.

Az önkormányzat hatósági főosztályának munkatársai a jegyző vezetésével, a helyi rendőrség munkatársainak jelenlétében kedd éjjel ellenőrizték az aznap 22 órakor életbe lépett kerületi csendrendelet betartását. Az önkormányzat közleménye szerint olyan vendéglátóhelyeket ellenőriztek, amelyekkel kapcsolatban korábban folyamatos panaszok érkeztek a hivatalhoz.

Összesen tizenkét üzletet (vendéglátó- és kereskedelmi helyet) ellenőriztek, ebből hat üzlet betartotta a rendelet előírását és hat helyen került sor jegyzőkönyv felvételére, ahol a jegyző tájékoztatta a jelenlévő üzletvezetőket vagy alkalmazottakat a rendelet szabályairól, valamint arról, hogy eltérő nyitvatartási engedély hiányában - az engedély megszerzéséig - 22 óra és 06 óra között zárva kell tartani. A rendelet szabályait megszegőkkel szemben szabálysértési eljárást indíthat a hivatal - áll a közleményben.

A tájékoztatást a jelenlévők tudomásul vették, és a jegyzőkönyvben aláírásukkal nyilatkoztak, hogy a rendelet szabályait önként betartják, ezért üzlet bezáratására nem kerül sor. A kerület alpolgármestere egyébként július végén úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy nem szankcionálják a "csendrendelettől" eltérőket az októberi testületi ülésig.

Az önkormányzat folyamatosan egyeztet a üzletek képviselőivel, s várja, hogy javaslataik írásban is megérkezzenek a szeptember 10-ei rendkívüli képviselő-testületi ülésig - írják. Az önkormányzat honlapján is közzétett megállapodás szerint "a testület szeptember 10-i üléséig terjedő időszakban megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig". Mint korábban tájékoztattak: az egyeztetésen részt vevő érdekvédő szervezetek szeptember 15-ig tehetnek javaslatot a rendelet módosítását illetően, mely alapján újabb egyeztetések kezdődnek. A megállapodás harmadik pontja szerint a kerület képviselőtestülete a rendeletbe beilleszthető javaslatokat várhatóan októberi ülésén tárgyalja majd.

Miután kedden 22 órakor életbe lépett a terézvárosi csendrendelet, elsötétültek a Liszt Ferenc téri vendéglők és szórakozóhelyek, igaz csak percekre, mert a vendéglátóipari egységek üzemeltetői öt perc elteltével újra felkapcsolták a fényeket és folytatódott a kiszolgálás.

A kerületi vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület által szervezett akcióval azt demonstrálták, hogy milyen "szomorú, élettelen és üres térré" válna a Liszt Ferenc tér a rendelet hatására. Az egyesület szerint a rendelet több ezer embert akadályozna meg abban, hogy a kerületben töltse esti szabadidejét.

Az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete kedden azt közölte az MTI-vel, hogy azért nem zárnak be 22 óra után, mert a civilek és az önkormányzat között létrejött megállapodás szerint szeptember 1. és szeptember 10. között nem hajtják végre a rendeletet, az üzletek az eddig megszokott módon és ideig tartanak nyitva ebben az időszakban is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.