Nem zár be éjfélkor a Szimpla Kert

Nem zár be a Szimpla Kert éjfélkor - közölte kérdésünkre Kátai Gábor, a szórakozóhely munkatársa kérdésére. Bár a VII. kerületi jegyző határozata korlátozná a hely éjfél és reggel hat közötti nyitva tartását, a Szimplások fellebbeznek a döntés ellen, így egyelőre reggelig mehet a menet. A korlátozás egyébként a kávézóra nem, csak a kertre vonatkozna.

Nem a Szimpla az egyedüli hely a Kazinczy utca környékén, amely nem tarthatna nyitva éjfél után ezentúl. Kátai tudomása szerint körülbelül hetven szórakozóhely kapja meg a közeljövőben az erről szóló jegyzői határozatot. Ők csütörtökön vették át a végzést.

A Szimpla kert egy nyári estén
Szimpla kert

Erzsébetváros jegyzője októberben kért szakhatósági állásfoglalást a kerületi szórakozóhelyek kapcsán a kerületi rendőrkapitányságtól az úgynevezett kereskedelmi törvény alapján. November közepén került sor a helyszíni szemlére a helyszíneken, a Szimplával összefüggésben az derült ki az állásfoglalásból, hogy a szórakozóhelyre tartó vagy éppen onnan máshová távozó vendégek hangosak, az utcán álldogáló taxik pedig akadályozzák a Kazinczy utca forgalmát.

A végzésben az áll, hogy közbiztonsági, személy- és vagyonbiztonsági okokból a jegyző nem járul hozzá, hogy a Szimpla éjfél és reggel hat óra között is nyitva tartson. Az indoklásban egyebek mellett az is szerepel, hogy a szemle idején az üzletvezető nem tudott bemutatni zeneszolgáltatásra kiadott engedélyt. (Zsendovits Ábel, a Szimpla egyik tulajdonosa az HVG.hu-nak később azt mondta, rendelkeznek ilyen engedéllyel, és minden előírást betartanak.)

"Nem vagyunk rablók!"

„Vannak biztonsági kameráink, őreink, akik felügyelnek a rendre. A Szimpla nem arról híres, nem arról ismerik a világban, hogy közbiztonsági, személy- vagy vagyonbiztonsági szempontból veszélyt jelent bárkire is” – mondta a NOL-nak Kátai. Hozzátette: ha így lenne, akkor rosszfiúk tanyája lenne a hely, nem pedig kulturális és szórakoztató központ. A határozat szerint az utcán tartózkodó vendégekkel van a fő baj, ők jelentenek veszélyt. Kátai ugyanakkor jogi nonszensznek nevezte, hogy ezt rajtuk próbálják leverni. „Nincs olyan szereplője az ügynek, aki meg tudná állapítani, ki kinek a vendége, mielőtt még bemegy egy szórakozóhelyre” – mondta.

A forgalom akadályozásának vádja sem áll meg szerinte. Már csak azért sem, mert a Kazinczy utca deklaráltan sétálóutca, mégpedig, ahogy a kerületi önkormányzat kulturautcaja.hu címen elérhető weblapján hirdeti, „európai színvonalú” promenád – az ilyeneken pedig elvileg azért elég ritkán tapasztalható autóforgalom. Az utcán várakozó, a környék nyugalmát zavaró taxik problémáját szerinte úgy lehet megoldani, hogy nem engedik őket behajtani. „Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a Wesselényi utcában legyen egy 15 helyes taxidroszt-állomás, meg tudjanak állni a taxik, és ne jöjjenek be az utcába, ne dudáljanak” – így Kátai, aki hozzátette, ennél többet nemigen tehetnek, a jegyző, illetve az önkormányzat viszont tehetne éppen: mondjuk azzal, hogy elhelyez egy táblát, amely korlátozza a behajtást. A szórakozóhelyek ugyanis nem jogosultak korlátozni egy utca forgalmát, a hatóságok viszont igen.

Rogán szerint túlkapásról van szó

A jegyzői végzés alapjául szolgáló kereskedelmi törvényt Rogán Antal belvárosi polgármester javaslata alapján módosították. Az eredeti cél az volt, hogy a jogszabály segítségével visszaszorítsák a prostitúciót, illetve hogy mód nyíljon egyes nightclubok bezárására. Csakhogy a jelek szerint a hatóságok máshogy gondolják alkalmazni a törvényt: ahogy fentebb írtuk, több Kazinczy utcai szórakozóhely nyitva tartását is erre hivatkozva akarja korlátozni a kerület. A Rogán által benyújtott módosítás nem tartalmazza, hogy pontosan milyen esetekben kell kikérni a hatóságok véleményét a helyekkel kapcsolatban, illetve, hogy a jegyzőnek milyen esetekben és pontosan hogyan kell eljárnia – vagyis „gumiszabályról” van szó.

A módosítás benyújtója, Rogán Antal nemrég azt mondta, hogy a kereskedelmi törvény hivatkozott részeit csak minősített esetekben lehet szórakozóhelyeken alkalmazni, vagyis ha prostitúcióról vagy drogkereskedelemről van szó. Egyebekben a szabály alkalmazása túlkapás szerinte, s azt ígérte, ha a rendőrség gyakorlata jelentősen eltér a jogalkotó szándékától, akkor „készen áll” arra, hogy februárban sor kerüljön a törvény pontosítására.

Kátai szerint „dicséretes”, hogy Rogán túlkapásnak minősítette a jogszabály erzsébetvárosi szórakozóhelyekre történő alkalmazását, de hozzátette, előre lehetett tudni, hogy ez lesz. Ha máshonnan nem, hát a szórakozóhelyeket tömörítő, Azért7 nevű egyesület tájékoztatása nyomán. A Szimpla munkatársa elmondta ugyanis, hogy a törvénytervezet készítésekor az egyesület és más szervezetek is hangsúlyozták, hogy a szabály nem pontos. Kátai Gábor úgy véli, a hatóságoknak eddig is minden eszközük megvolt arra, hogy a veszélyes helyeket korlátozzák, illetve bezárassák. Ráadásul az elképesztő túlszámlázások, a prostitúció és a drogkereskedelem jellemzően nem a romkocsmákban történik.

„A politika ne bújjon jegyzők és rendőrök mögé”

Kérdés, hogy mi történik, ha a fellebbezés nem jár eredménnyel? Kátai nem szeretné latolgatni ezt az opciót, s abban bízik, valóban pontosítják majd a törvényt, és visszaáll az eredeti állapot. Egyébként azt mondja, ha éjfélkor be kellene zárni, a helyek többsége már éjfél előtt sem nyitna ki: nem érné meg.

A 2009-ben létrehozott Azért7 egyesület hétpontos petíciót tett nyilvánossá a Facebookon. Ebben egyebek mellett például azt követelik, hogy az Országgyűlés vonja vissza a törvénymódosítást; hogy a törvényalkotók is „tartsák be a törvényt, és készítsék el a kötelező hatásvizsgálatokat és elemzéseket”; hogy „a politika ne bújjon jegyzők és rendőrök mögé, ha szabályozni akarja a belvárosi kerületeket”, valamint, hogy jöjjön létre a Belvárosi Egyeztető Fórum a problémák orvoslása érdekében. Kátai az egyik legfontosabb pontnak az 5-ös számút nevezte. „A hatóságok éjszaka is tartassák be a meglévő jogszabályokat: legyen éjjel is legalább néhány rendőr az utcán, reggelre pedig legyen tiszta a város! Erre bőségesen ad fedezetet a vendéglátók, szállodák, fapadosok, taxik által befizetett adó” – így a petíció. Hiszen a szórakozóhelyek biztonsági személyzetének hatásköre a hely ajtajánál kezdődik, illetve ér véget - az utca rendjének, tisztaságának fenntartása nem az ő feladatuk. Kátai Gábor elmondása szerint ők egyébként éjjelente mégis takarítanak az utcán, hogy a környékbelieket reggel ne a mocsok, hanem kultúrált utcakép fogadja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.