Nem veszik ki a lex Járait

A nagy nyomás ellenére sem veszi ki a kormány a "lex Járait" a pénzügyi törvénycsomagból, amelyről ma szavaz a parlament.

Nem veszi ki a kormány a lex Járait a pénzügyi-gazdasági tárgyú törvénycsomagból, melyről ma szavaz az Országgyűlés - nyilatkozta munaktársunknak ma reggel Szijjártó Péter, Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője.

Orbán Viktor és Járai Zsigmond
Orbán Viktor és Járai Zsigmond - lecsapnának az enyves kezekre

A T. Ház a múlt héten már szavazott a banki különadóval kapcsolatos módosító-indítványokról, és akkor kikerült a 2010-es bankadó hatálya alól azon biztosítók köre, melyek a "tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-jét követően" szerezték meg. Azaz a Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Közép-európai Biztosító Zrt., valamint az ERGO Életbiztosító Zrt., a Genertel Biztosító Zrt., az MKB Általános Biztosító Zrt., az MKB Életbiztosító Zrt., továbbá a Wáberer György érdekeltségébe tartozó Wabard. (Először Rogán Antal terjesztett elő egy lex Járai módosító-indítványt, aztán a parlament költségvetési bizottsága.) A szavazás napján Rogán Antal lapunknak azt mondta: "ez nem lex Járai". Egyszerűen nem akartak belépési korlátot teremteni a piacra lépő biztosítók számára.

Tegnap a Napi Gazdaság című lapban megjelent, a Fidesz ma a végszavazás előtt mégis kiveszi a lex Járai passzust. Az MTI tegnap délután szintén azt írta, "visszalépett a kormány a lex Járaiként ismertté válta javaslattól". Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, és Nagy Anna kormányszóvivő is azt mondta: ma, a zárószavazáson derül ki, mi lesz a törvény végleges szövege.

A Népszabadság azonban tegnap kormányzati forrásból úgy értesült: a hét elején még úgy tűnt, hogy kikerül az inkriminált szakasz, szerdán viszont a Berlinben tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnöknek "határozottan az volt a véleménye, hogy a lex Járainak maradnia kell". Ez kizárólag akkor változhatna, "ha különösen nagy nemzetközi nyomás nehezedne a magyar kormányra közvetlenül a zárószavazás előtt".

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.