Nem védte meg a hatóság Papcsáktól saját alpolgármesterét

Nem védte meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság Ferdinandy István zuglói alpolgármestert, aki hátrányos megkülönböztetés miatt saját polgármestere ellen tett panaszt.

Elutasította az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) az Atv.hu birtokába jutott határozat szerint Zugló Fidesz-KDNP-s alpolgármesterének Papcsák Ferenc elleni panaszát. Ferdinandy István azért fordult a testülethez, mert egy polgármesteri utasítással jelentősen csökkentették a hatáskörét, elvették személyi asszisztensét, megvonták hivatali irodáját, csökkentették tiszteletdíját, testvérét pedig kirúgták egy önkormányzati cégtől.

Az alpolgármester szerint mindez azért történt, mert március 1-jén a képviselőtestület ülésén leszavazta Papcsák Ferenc fideszes polgármesternek a BVSC Szőnyi úti telepe MÁV-tól és az államtól történő térítésmentes átvételére vonatkozó előterjesztését.

Az EBH ezzel kapcsolatban leszögezte: a hatóság döntéseit megalapozó törvény szerint „közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt politikai vagy más véleménye miatt részesül más, összehasonlítható helyzetben levő személyhez vagy csoporthoz képest kedvezőtlenebb bánásmódban”. Ferdinandy éppen erre hivatkozott kérelme benyújtásakor. Az elutasító határozat azonban rámutat: maga az alpolgármester írta a kérelemben, hogy az általa sérelmezett polgármesteri intézkedésekre azért került sor, mert a BVSC Szőnyi úti létesítményeinek átvételével kapcsolatban szakmai okokból, „előkészítetlenség” miatt a polgármester javaslata ellen szólalt fel, illetve szavazott.

„Az, hogy a kérelmező álláspontja egy adott – elsősorban szakmai – kérdésben eltért a polgármesterétől, nem értelmezhető sem az egyenlő bánásmódra vonatkozó törvény szerinti politikai vagy más véleményként, sem az egyéb helyzet körébe tartozó védett tulajdonságként. Védett tulajdonság hiányában pedig a törvény értelmében nem beszélhetünk hátrányos megkülönböztetésről” – fogalmaz indoklásában az EBH.

A háborúskodásnak lendületet adott, hogy a kerületi tisztújítási küzdelembe Ferdinándy Papcsák egyedüli kihívójaként szállt be, de alulmaradt. A polgármester másnap bontotta fel az önkormányzat nemzetközi irodáját vezető Ferdinandy Katalin szerződését. Az acsarkodás újabb fejezete: a múlt héten feltörette az alpolgármester irodáját a kerületi jegyző, akitől Ferdinandy éppen Papcsák ellen kért birtokvédelmet. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.