Nem váltja le a tanácselnök Szent Borbálát

Hosszúhetényben kevesen voltak, akik visszaállították volna a szocialista korszak utcaneveit, érvénytelen lett az erről szóló népszavazás. Mától szigorúbban ellenőrzik a rendőrök, van-e az autósnak kötvénye és csekke a befizetett kötelezőről, a biztosítóváltás miatt viszont sokan még nem kapták meg a szükséges papírokat. Szocialista politikusokkal hosszabbított tanácsadói szerződéseket a kancellária, Debrecen pedig az állami Volán helyett saját cégére bízta a tömegközlekedést. Hétfő reggeli lapszemle.

Érdektelenségbe fulladt utcanév-vita

Érdektelenségbe fulladt egy baranyai településen az a népszavazás, amelyen a lakók arról dönthettek, visszaállítják a szocialista korszak utcaneveit a településen - számol be az Index és a Zoom.hu is. Hosszúhetényben tavaly májusban döntött a képviselőtestület arról, hogy a Pécs egykori helyettes tanácselnökéről elnevezett Berki Fülöp utcát Hármashatár-hegy utcára, a Landler Jenő utcát Szent Borbálára, a Felszabadulás utcát pedig Széchenyire kereszteli át. A lakók azért gyűjtöttek aláírást a döntés megsemmisítésére, mert attól féltek, sok adminisztrációval és költséggel fog járni a személyes okmányok és a céges papírok cseréje. A vasárnapi referendum akkor lett volna érvényes, ha a választók ötven százaléka voksol, a részvétel azonban alig 23 százalék volt. A népszavazás megrendezése 800 ezer forintjába került a településnek.

Sokba kerülhet, ha nincs igazolás a kötelezőről

 

Akár 100 ezer forintos bírságra is számíthatnak azok az autósok, akiknek nincs rendben a kötelező felelősség biztosításuk. A rendőrség mától szigorúbban ellenőrzi a befizetett csekkeket. Többen azonban még nem kapták meg a biztosítójuktól a csekket. Ők elvileg most nem is használhatnák autójukat – olvasható az atv.hu-n. A beszámoló szerint a rendőrség azt állítja, hogy rugalmasan kezelik a dolgot. Akik a biztosító által kiállított igazolólappal vagy a biztosítási kötvénnyel igazolják, hogy ügyük folyamatban azokat csak figyelmeztetik.

Meghosszabbított tanácsadói szerződések

Két szocialista politikusnak és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) tiszteletbeli elnökének is meghosszabbította tanácsadási szerződését a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) - értesült a Magyar Nemzet. Szabó Endre, a SZEF volt vezetője, jelenleg tiszteletbeli elnöke "a társadalmi projekt kialakításával kapcsolatos tanácsadói tevékenység ellátása" jogcímen kapott tavaly 3,6 millió forintot, ezt emelte meg 5,1 millióra a kancellária. Szabados Tamás (MSZP) Fejér megyei önkormányzati képviselő határon túli, egyházügyi és oktatási kérdésekben konzultál a Miniszterelnöki Hivatallal, amiért tavaly 4,8 millió forintban részesült. Mivel a volt országgyűlési képviselő és államtitkár tanácsait még öt hónapig kikéri a kancellária, erre az időszakra további 1,98 millió forintot kaphat. Szintén hasonló juttatásban részesül Dóra Ottó, a salgótarjáni szocialisták frakcióvezetője. A politikus az észak-magyarországi területfejlesztési kérdésekben segíti a MeH-et. Mindezért tavaly januártól idén május végéig 5,94 millió forintot kereshet. A kancellária 2008-ban mintegy 7 milliárd forintot költött külsős megbízási szerződésekre, a megbízottakat nem pályázati úton választották ki - írja a Magyar Nemzet.

Debrecen lecserélte a helyi BKV-t

Nyártól már új közlekedési szolgáltató, a Cívisbusz szállítja a debrecenieket. Az állami tulajdonú korábbi szolgáltatóval, a Hajdú Volán Zrt-vel annak ellenére szakított Kósa Lajos fideszes polgármester és a városvezetés, hogy a céggel 2012-ig érvényes szerződése volt Debrecennek - írja a Népszava. A városnak túlságosan sokba került az autóbusz-közlekedés, miután a cég minden évben jelentős tarifaemelést erőltetett, de a költségekkel nem takarékoskodott. Szakemberek szerint azonban a jobboldali vezetésű megyék voltaképpen "főpróbának" tartják a Debrecenben történteket arra, hogy a többi Volán-társaság munkáját is az általuk kiválasztott cégeknek adják át - ismerteti a napilap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.