Nem válaszolt Schulz a Szellemi Honvédelemnek

A Békemeneteket szervező jobboldali fórumok nehezményezik, hogy nyári levelükre nem válaszolt Martin Schulz. Fricz Tamásék most erre a kommunikációs bakira emlékeztetik az Európai Parlament német elnökét.

A magyar Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Civil Együttműködési Tanácskozás  (CET) és a hozzánk kapcsolódó, Szellemi Honvédelem nevű több ezer tagot számláló mozgalom nevében 2013. július 11-én nyílt levelet küldtünk Önnek – írja Schulznak Csizmadia László, Fricz Tamás és Bencze Ibolya. – Azóta eltelt csaknem két hónap és Öntől nem érkezett válasz. Úgy véljük, hogyha Ön Elnök Úr egy uniós tagállam európai állampolgáraitól levelet kap – melyet ráadásul több ezren írnak alá – arra Önnek, az európai állampolgárokat az Unió intézményei közül legközvetlenebbül képviselő testület, az Európai Parlament Elnökének kötelessége válaszolni.

Az Orbánhoz hű erők nevében a levélírók arra emlékeztetik Martin Schulzot, hogy a nyáron három fontos dologról írtak. Először is azt, hogy "a Tavares-jelentés elfogult és kettős mércét alkalmazó megállapításokat tett Magyarország kormányáról és közvetetten Magyarországról. E határozatot a magyar civil polgárok nagy része nevében elutasítjuk.

Arra is kérték az elnököt, hogy a Tavares-jelentésben megfogalmazott terv, az úgynevezett Koppenhágai Bizottság esetleges felállítása ellen lépjen fel. E bizottság ugyanis Friczék szerint egyoldalúan azt tűzné ki célul, hogy "Magyarországot mintegy a vádlottak padjára ültesse és vizsgálatokat folytasson egy demokratikus jogállammal szemben, alaptalanul, kiábrándító elfogultsággal országunkkal szemben."

Javaslatot tettek arra is, hogy az EP állampolgári jogokkal, illetve bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (LIBE) haladéktalanul indítson vizsgálatot, melynek során az Unió valamennyi tagállamának alaptörvényét, jogállami berendezkedését, jogrendszere legapróbb részleteit tüzetesen világítsa át az európai demokratikus normák érvényesülése szempontjából. "Ez az átfogó vizsgálat lenne a legdemokratikusabb és a kettős mércének még a látszatát is elkerülő megoldás az európai értékek védelmében, szemben azzal, hogy kizárólag Magyarországot vizsgálgatják napról-napra" – fogalmaznak a levél aláírói.

"Kérdezzük Önt, Elnök Úr – így fejezik be az újabb felszólítást –, nem egy minden tagországra kiterjedő, az országokat egyenként átvizsgáló és átvilágító megoldás lenne az EU-hoz leginkább méltó és egyúttal a leginkább demokratikus eljárás, melyet éppen az EU-s normák és értékek vezérelnek? S ha csak egy országot vizsgálgatnak, az nem éppen az EU-s normák sárba tiprása, diszkriminatív eljárás? Reméljük, sőt biztosak vagyunk benne, hogy Ön, Elnök Úr e kérdésünkre tudja a választ, s éppen ezért támogatni is tudja javaslatainkat."

A levél végén a Békemeneteket szervező "civil" szervezetek nevében azt közlik, hogy izgatottan várják a mielőbbi, az EU-s értékeket és normákat követő választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.