Nem tüntethet a Szigeten a Hatvannégy Vármegye

Mégsem tüntethet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a Sziget Fesztiválon, mert a rendőrség a demonstráció időpontjának módosítására vonatkozó bejelentést nem vette tudomásul – tudta meg az fn.hu.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom az fn.hu információja szerint időpont-módosítást kért a még januárban, a hajógyári-szigeti nagyrétre bejelentett, augusztus 1-jétől induló és a Sziget Fesztivál idején is tartó demonstrációjának megtartására.

Épül a Nagyszínpad
Sziget-Épül, szépül a terület a fesztivál előtt

A radikális csoport augusztus 1-je helyett 9-én kezdte volna meg – az elvileg a benzinárak emelkedése ellen - meghirdetett tüntetést, ezt azonban a rendőrség már nem vette tudomásul. Időközben ugyanis a területet az önkormányzat ideiglenesen bérbe adta a fesztiválszervezőknek, s így az már nem minősül közterületnek. A rendőrségnek ebben az esetben nincs hatásköre a magánterületet érintő kérelem tekintetében, így, mint azt írták, „a bejelentett demonstráció tudomásul vételére sincs mód”.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője az fn.hu-nak elmondta, hogy a biztonsági szolgálatukat nem erősítik meg a bejáratnál, mert eleve több tízezer embert engednek be, vizsgálnak át naponta, nincs szükség további intézkedésre. A BRFK szintén úgy tájékoztatta a hírportált, hogy az elmúlt évekhez hasonló létszámmal készül a fesztiválon való részvételre, ahol folyamatos rendőri jelenléttel biztosítják az esetleges szabálysértések és bűncselekmények elleni hatékony fellépést.

A TASZ szerint a még eredetileg januárban bejelentett tüntetés jogszerű lett volna. Mint írták, "tekintettel arra, hogy a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését".

Az önkormányzat által a Sziget Fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának. Leszögezték, hogy ez esetben a rendőrség feladata mindkét rendezvény megközelítésének és zavartalan lebonyolításának biztosítása, a résztvevők biztonságának garantálása. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.