Nem törvénysértő Debreczeni József 'kopogtatása'

Nem volt jogsértő, hogy Debreczeni József, az MDF V. kerületi jelöltje internetes oldalán felhívást tett közzé, hol lehet rá leadni az ajánlószelvényeket - ezzel a Fővárosi Bíróság (FB) helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozatát.

Debreczeni Józsefet a főváros 7. számú országos egyéni választókerületi választási bizottsága (oevb) marasztalta el, mert a testület szerint a jelölt megsértette a választási eljárásnak az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó előírását, amikor honlapján felhívást tett közzé, mely boltokban, kávézókban lehet leadni a személyére szóló ajánlásokat.

A jogszabály szerint ugyanis nem lehet gyűjteni ajánlószelvényt "munkahelyen munkaidőben vagy munkaviszonyból, illetőleg munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettségének teljesítése közben". Az oevb kötelezte Debreczeni Józsefet, semmisítse meg a szabálytalanul gyűjtött (és ezért a törvény erejénél fogva érvénytelen) szelvényeket.

A másodfokon eljáró FVB azonban nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt helyeken gyűjtés, ezért megváltoztatta az oevb határozatát és megállapította, hogy a jelölt nem sértette meg az ajánlószelvény-gyűjtés szabályait. Az FVB szerint önmagában a honlapon található felhívás nem sérti az ajánlószelvény-gyűjtés szabályait. A döntésnél az FVB következetes volt korábbi gyakorlatához, amely szerint különbséget tesz egy felhívás és egy befejezett cselekmény értékelése között.

Az ügy felülvizsgálati kérelem folytán a Fővárosi Bíróság elé került. A felülvizsgálatot kérő itt már azt is előadta, hogy szerinte bizonyított a megjelölt munkahelyeken való szelvénygyűjtés Debreczeni részére. Ezt azzal támasztotta alá, hogy egy másik választási ügy fellebbezése szerint egy választópolgár a honlap felhívása szerint le is adta az ajánlószelvényét.

A kérelmező hivatkozott az Országos Választási Bizottságnak (OVB) múlt hétfőn elfogadott állásfoglalására is, amely szerin az ajánlószelvények gyűjtésére vonatkozó tilalom nemcsak a munkahelyeken munkát végzők egymás közötti kapcsolatában zárja ki az ajánlószelvények gyűjtését, hanem tilalmazza azt is, hogy munkahelyeken munkaidőben bárki ajánlószelvényt gyűjtsön. Az OVB szerint a tilalom megsértését jelenti az is, ha a jelölőszervezet - a saját maga által fenntartott munkahelyeken kívül - más munkahelyet jelöl meg, hirdet meg, népszerűsít az ajánlószelvények gyűjtésére vagy leadására.

A bíróság vasárnap megállapította, hogy a felülvizsgálati kérelem nem alapos, és helybenhagyta az FVB döntését. A Fővárosi Bíróság szerint a jogszabályok kizárják a munkaidőben és munkahelyen történő ajánlószelvény-gyűjtést, de a jogszabály megsértése csak abban az esetben állapítható meg, ha tényszerűen bizonyított, hogy tiltott helyen és időben gyűjtöttek ajánlást. Ezt pedig annak kell bizonyítania, aki a jogellenes ajánlószelvény-gyűjtésre hivatkozik - olvasható a bíróság határozatában.

A határozat indoklása szerint a tájékoztató önmagában nem igazolja, hogy a jelölt részére ténylegesen gyűjtöttek ajánlószelvényt munkaidőben és munkahelyen. (Ezzel lényegében nem fogadta el az OVB-állásfoglalás erre vonatkozó érvelését.) A bíróság szerint az, hogy az említett választópolgár le is adta a szelvényét a honlap felhívásának megfelelően, még nem igazolja azt, hogy az ajánlószelvény leadása munkaidőben történt.

A bíróság szerint a kérelem arra vonatkozóan sem tartalmaz bizonyítékot, hogy a honlapon feltüntetett helyeken dolgozók "technikai segítséget nyújtottak/nyújtanak" az ajánlószelvény gyűjtéséhez. Ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Bíróság - az FVB-hez hasonlóan - nem látta bizonyítottnak, hogy valóban folyt a megjelölt boltokban gyűjtés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.