Nem tenyésztik a turult

Nem tervezi a szaktárca a solymászati célra tartható, illetve tenyészthető sólyomfajok listájának bővítését a kerecsensólyommal (politikai körökben ismertebb nevén a turullal) – derül ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írásbeli válaszából, amelyet Lezsák Sándor kérdésére adott. A miniszter természetvédelmi indoklással utasította el a kérést, de az álláspontnak információink szerint „solymászszakmai” okai is vannak.

Lezsák kérdésében utalt rá, hogy valójában a Magyar Solymász Egyesület javaslatát továbbítja. Eszerint „a legalább két generáció óta igazolt körülmények között tenyésztett, eredetigazolással rendelkező állatok tartásához, kereskedelméhez, idomításához, tenyésztéséhez, Magyarországra történő be-, illetve onnan történő kiszállításához” nem lenne szükség a természetvédelmi hatóság engedélyére. Lezsák úgy érvel, hogy Európa és a világ számos országában szabad (tenyésztett) kerecsennel solymászni, a magyarokat viszont a jog kizárja ebből a kulturális, hagyományőrzési szempontból is fontos lehetőségből.

Fazekas Sándor válaszában úgy fogalmaz: „Tekintettel az érintett ragadozómadár-fajok hazai és nemzetközi természetvédelmi helyzetére, illetve hazánk kiemelkedő felelősségére az európai állományok megőrzésé­ben, a legkisebb természetvédelmi kockázatot sem tartjuk elfogadhatónak.”

Bagyura János, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kerecsenprogramjának munkatársa lapunknak elmondta: a minisztérium álláspontjával ért egyet. A solymászok a kerecsen nélkül is több sólyomfajból választhatnak. Ráadásul a magyar kerecsenállomány stabilizálásáért az állam, az EU és a civil madárvédők is rengeteg áldozatot hoztak, vagyis sok érv szól a fokozottan védett státusz fenntartása mellett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.