Nem szűnik az etnikai uszítás - újabb levelet ír az Amnesty

Az Amnesty International üdvözli, hogy az országos rendőr-főkapitány vizsgálatot rendelt el a ceglédi rendőri tevékenységgel kapcsolatban, de további lépéseket szorgalmaz.

Mindössze két nappal azt követően, hogy a Miniszterelnökség által kiadott közleményben a magyar kormány kinyilvánította, hogy nem tolerálja a kisebbségek és etnikai csoportok bármiféle fenyegetését, illetve hogy a rendőrség mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a magukat "polgárőrnek" beállító csoportok aláássák a jogállamot és a törvényes rendet, a szélsőséges csoportok tovább folytathatták fenyegető fellépésüket a romák ellen, ezúttal Cegléden. A helyi roma családok több napig rettegésben éltek, miután otthonaik előtt halálosan fenyegetés érte őket - írta közleményében az Amnesty International. 

A jogvédő szervezet ismét levelet írt a Belügyminisztériumnak, amelyben azt kéri, hogy ha a kormány valóban komolyan gondolja az etnikai és más kisebbségek védelmét, akkor tegyen konkrét lépéseket ez ügyben - többek között a rendőrség munkájának fejlesztésével, illetve a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben működjön együtt a leggyakrabban fenyegetéseknek és erőszaknak kitett csoportok, a roma közösségek képviselőivel. 

"Magyarország nemzeti és nemzetközi kötelessége, hogy fellépjen az előítéletből elkövetett erőszak, és az arra való uszítás ellen" - írják, majd emlékeztetnek: tavaly márciusban és áprilisban a magukat "polgárőrnek" beállító, rasszista és kirekesztő nézeteket hirdető csoportok több héten keresztül tartották rettegésben Gyöngyöspata roma lakosságát. Jelentős késéssel ugyan, de a kormány az akkori eseményekre reagálva 2011 májusába megváltoztatta a Büntető Törvénykönyvet, és büntethetővé tette, ha valaki etnikai, nemzeti, vallási vagy más előítéletből garázdaságot követ el, tehát például valamely személy(ek) etnikai hovatartozása vagy vélt hovatartozása miatt "kihívóan közösségellenes magatartást" tanúsít és ezzel riadalmat kelt.

"Több mint egy évvel később most Devecserben és Cegléden újból otthonaikban félemlítettek meg embereket szélsőséges csoportok pusztán etnikai hovatartozásuk miatt. A rendőrség tétlensége, érthetetlen közbe nem avatkozása mindkét helyszínen tetten érhető volt, még akkor is, ha Cegléden a megerősített jelenlét következtében a rendőrség augusztus 20-ra már ura tudott lenni a helyzetnek" - írják. 

Az Amnesty International üdvözli, hogy az országos rendőr-főkapitány vizsgálatot rendelt el a ceglédi rendőri tevékenységgel kapcsolatban. A szervezet felhívja azonban a belügyminiszter és a rendőrség figyelmét annak fontosságára, hogy ez a vizsgálat alapos és mindenre kiterjedő legyen, következtetéseit pedig hozzák nyilvánosságra. Amennyiben a vizsgálat mulasztást vagy bűncselekményt állapít meg, a felelősségre vonásnak sem szabad elmaradnia. Hasonló vizsgálatra lenne szükség a Devecserben történt esetleges rendőri mulasztások ügyében is. A vizsgálat következtetései pedig iránymutatóak lehetnek nem csak helyi, hanem országos szinten - véle a jogvédő szervezet.

Az Amnesty International már hosszú ideje szorgalmazza a kormánynál és a hatóságoknál, hogy vezessenek be a rendőrség számára iránymutatásokat és ahhoz kapcsolódó képzést az előítéletből elkövetett bűncselekmény hatékony kinyomozására vonatkozóan; illetve fejlesszenek ki egy olyan átfogó és országos adatgyűjtési és ellenőrzési rendszert, amely képes nyomon követni és dokumentálni a gyűlölet-bűncselekményeket.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.