Egymást vádolják, magukat mentik Szögi Lajos agyonverői

Minden szembesítés eredménytelen volt az olaszliszkai emberölés ügyében indult per szerdai tárgyalásán a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblán, a vádlottak nyilatkozataikban többnyire egymást vádolták a bűncselekménnyel.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg. Az ügyben nyolc ember ellen emeltek vádat. A debreceni táblabíróság zsúfolásig megtelt aulájában szerdán is kommandósok biztosították a helyszínt.

A tárgyaláson meghallgatott igazságügyi műszaki szakértő azt mondta: Szögi Lajos gépkocsijának sérülései álló helyzetben keletkeztek. A jobb oldali visszapillantó tükör sérülése nem származhatott a gyerekkel történő ütközésből.

A Balla Lajos bíró vezette büntetőtanács a tárgyalás harmadik napjára tanúként beidézte a 15. éves H. Kittit, akit annak idején a feltételezések szerint elsodort a tiszavasvári tanár a kocsijával. H. Kitti nem tett vallomást a tárgyaláson, élve azzal a jogával, hogy megtagadhatja a vallomástételt, ha a vádlottak között hozzátartozója van. A bíró kérdésére a lány felsorolta, hogy a vádlottak között van az anyja, az apja, két testvére, két unokatestvére és két távolabbi rokona.

Balla Lajos bíró délután ismertette a vádlottak által a keddi olaszliszkai kihelyezett tárgyaláson tett nyilatkozataikat. A vádlottak ezekben és a szerdai tárgyaláson tett kiegészítéseikben többnyire saját szerepüket jelentéktelennek feltüntetve egymást vádolták a gyilkossággal. Az első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt másodrendű vádlott, id. H. Dezső (H. Kitti apja) azt mondta, ő csupán egyetlen pofont adott Szögi Lajosnak, majd bement a házba a lányát megnézni, s amikor visszament, az áldozat már a földön feküdt.

Fia, az elsőrendű vádlott, ifj. H. Dezső korábbi vallomását fenntartva közölte: F. György és J. Gusztáv hatod- és hetedrendű vádlottak voltak az elkövetők, míg öccse, ifj. H. Krisztián nyolcadrendű vádlott ott sem volt a helyszínen. Vallomása szerint F. György és J. Gusztáv megfenyegette, hogy neki és az öccsének kell "elvinnie a balhét", mert még fiatalok, nem voltak büntetve, így "kevesebbet kapnak". Az érintettek ezt cáfolták, de a szembesítések nem vezettek eredményre.

A harmadrendű vádlott, Sz. András valamennyi vádlott-társának feltette a tárgyaláson azt a kérdést, hogy szerintük ő bántotta-e a sértettet. Mindenki úgy reagált, hogy nem látta vagy nem bántotta. A vádlott kijelentette: azért vállalta magára korábban a gyilkosságot, hogy mentse öccsét, a negyedrendű vádlott, fiatalkorú Sz. Gergőt, aki - mint mondta - egyszer belerúgott a már vérben fekvő Szögi Lajosba. Ő is J. Gusztávot mondta elkövetőnek és még további négy személyt, akiket viszont nem nevezett meg.

Sz. Gergő nyilatkozatában azt mondta: "végig nem mondott igazat" az eljárás során, szerinte J. Gusztáv és ifj. H. Dezső volt az elkövető, de elismerte, fejbe rúgta ő is a földön fekvő, vérző sértettet. Döbbent csend volt a zsúfolásig telt teremben, amikor a  bíró erre reagálva megkérdezte: "Földön fekvő, vérző embert miért kell fejbe rúgni?".

J. Gusztáv a tárgyaláson a vádakat hallva kijelentette: "nem bántottam senkit". Kérte, hogy vessék alá hazugságvizsgálatnak.

A tárgyalás végén Balla Lajos bíró közölte: megtiltotta a vádlottak telefonbeszélgetését, a vádlottak csomagot sem kaphatnak az eljárás idején. A tárgyalás csütörtök délelőtt folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán.

A vádlottak és a másodfokú eljárás résztvevői kommandós felvezetéssel és rendőrök kíséretében érkeznek a faluba
Fotó: Móricz Simon 2009.10.27. Az olaszliszkai per helyszíni tárgyalásán, Olaszliszkán.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.