Józsefvárosi irodafoglalók: nem a célt, hanem a maradást büntették

Figyelmeztetésben részesítette a Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön azt a két férfit, akik részt vettek tavaly novemberben a józsefvárosi polgármesteri hivatalban tartott "ülősztrájkban".

A VIII. kerületi közintézménynél tavaly november közepén a Város Mindenkié csoport aktivistái tüntettek a hajléktalanokat érintő intézkedések ellen, majd az ügyfélfogadási időt kihasználva több tucatnyian betódultak a polgármesteri titkárságra, és leültek a földre. Az ügyfélfogadási idő lejárta után a rendőrök többször távozásra szólították fel az érintetteket, akik ennek nem tettek eleget. Az ügyben ezért 23 embert vontak szabálysértési eljárás alá, s most két résztvevő esetében hoztak döntést.

A két férfi ügyében eljáró bíró elmondta, a két férfi elismerte a cselekmény elkövetését, ezért a bíróságnak a büntetés kiszabásáról kellett döntenie. Rácz János bíró leszögezte: a bíróság és a rendőrség nem a demonstráció célját bünteti, hanem azt, hogy a tüntetést követően az érintettek a többszöri rendőri felszólítás ellenére nem hagyták el a helyszínt.

Közölte, a tüntetés után a tiltakozók "némán és passzívan a helyszínen maradtak", innentől kezdve "a jogtalanság talajára helyezkedtek", és ezt követően a rendőri intézkedés jogszerűségéhez kétség sem férhet.

Rácz János elmondta, a cselekményért 50 ezer forint pénzbírság is kiszabható, de a két férfi esetében a beismerés, az alkalmi elkövetés miatt a bíróság nem látta szükségét büntetés kiszabásának. A figyelmeztetés szükséges és elégséges ahhoz, hogy hasonló cselekmények elkövetésétől visszatartsa a két férfit – tette hozzá.
Az egyik férfi – mint a bírónak elmondta – hajléktalanként alkalmi munkákból él, korábban rendőr volt. Közölte, a novemberi esetkor a tiltakozását szerette volna kifejezni; azt sérelmezte, hogy hajléktalan embereket büntetnek, amelynek Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester, országgyűlési képviselő volt "a kezdeményezője".

A két férfi védelmét ellátó ügyvéd a tárgyalások során az eljárások megszüntetését indítványozta, mert szerinte nem volt jogalapja a rendőrségi intézkedésnek. A védő, aki egyébként a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje, elmondta, az ügyben 23 ember ellen indult eljárás; a rendőrség szabálysértési határozata ellen kifogást emeltek, majd a bíróság tárgyalás nélkül végzést hozott, ezt követően kértek tárgyalást, amelyet először csütörtökön tartottak.

A tárgyalást megelőzően a Város Mindenkié csoport aktivistái a bíróság épülete előtt a hajléktalan emberek "hatósági üldözése ellen" tiltakoztak.

A tárgyalásra több mint húszan próbáltak bejutni, azonban a bíró közölte, hogy csak annyian maradhatnak bent, ahány szék van. A szűk teremben tehát csak azok maradtak, akik először léptek be a helyiségbe és helyet tudtak foglalni, így az eljárás alá vont férfin kívül még hat érdeklődő volt jelen.

A Város Mindenkié csoport a bírósági döntésre reagálva azt mondták: tagjai büszkén vállalják tettüket, ha arra szükség lesz, a jövőben is élnek a polgári engedetlenség eszközeivel, és erre biztatják a demokratikus ellenzék más csoportjait is.

A főként hajléktalanokat tömörítő csoport egyik, az eljárásban figyelmeztetett tagja a közlemény szerint azt mondta: "ha holnap lenne az ülősztrájk, akkor holnap is részt vennék rajta, akárhány eljárást is indítsanak ellenünk".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.