Nem omlott össze a Nemzeti Választási Rendszer: eleve így tervezték

A választási irodákban heroikus munka folyik, egy választási irodai munkatárs egy 8 órás munkanapon egy jelölt ajánlásainak ellenőrzését tudja elvégezni – mondta a Nemzeti Választási Iroda vezetője.

Pálffy Ilona közölte: több mint 2600 jelölt jelentkezett be a választási irodáknál, egy jelöltnek 500 ajánlást kell összegyűjtenie a nyilvántartásba vételhez, de a tapasztalatok szerint ennél jóval többet, 600-800 ajánlást visznek be a jelöltek. Ezek ellenőrzése egy munkatársnak egy gépen nyolcórás munkaidőt vesz igénybe; vannak olyan választókerületek, ahol 30 jelölt van. A munkatársak folyamatosan dolgoznak, éjszaka is – mondta az NVI elnöke. Megjegyezte: egy jelölőszervezet ajánlásait csak egy számítógépen lehet egyszerre ellenőrizni, nem lehet megosztani több munkaállomás között.

Hozzátette, minden egyéni választókerületben biztosított tíz számítógép, és ha szükséges, intézkednek arról, hogy több gépet és munkatársat állítsanak be. Az NVI minden szakmai támogatást megad a választási irodák munkatársainak.
Pálffy Ilona közölte: valószínűleg lesz kifogás, hogy nem tudják azonnal ellenőrizni az ajánlásokat, de a törvényes határidőn belül elvégzik a munkát.

Pálffy Ilona azt mondta, nem volt valós alapja az Index szerdai hírének, amely szerint összeomlott a Nemzeti Választási Rendszer. Hozzátette, eleve úgy tervezték, hogy az anyakönyvi szolgáltató alrendszeren (asza) és az okmányirodai gépeken kell nyomtatni az ajánlóíveket. Az egyéni választókerületi választási irodák kérése volt, hogy az asza-gépeken dolgozhassanak tovább. A nyomtatókapacitást pedig az okmányirodáktól veszik igénybe: ezt fogják tenni nemcsak az ajánlóívek, de a szavazóköri névjegyzékek nyomtatásakor is - jelezte.

Az NVI vezetője emlékeztetett: több mint 2600 jelölt jelentkezett be hétfőig a választási irodáknál, és több mint 360 ezer ajánlóívet kellett kinyomtatni a 106 egyéni választókerületben. Ez felmérhető, mekkora teljesítmény – jegyezte meg az elnök. Kérdésre elmondta: ilyen mennyiségű jelölésre még nem volt példa, bár korábban más volt a választási rendszer, akkor az induláshoz 750 ajánlószelvényre volt szükség és egy választópolgár csak egy jelöltet ajánlott, most viszont elég 500 ajánlás és egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer.

Pálffy Ilona lehetségesnek tartja, hogy akár tíz országos listát is tudnak állítani a választáson induló pártok.
A sajtótájékoztatón részt vett Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is, aki arról beszélt, a választási kampányidőszakon kívül a testület nem rendelkezik hatáskörrel a pártok politikai tevékenységének megítélésére, csak a kampányidőszakban foglalkozhatnak vele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.