Nem mindenki maga a hibás a betegségéért

Az egészségügyi átalakítás programja, a Semmelweis-terv, valamint a köznevelési és a felsőoktatási törvényjavaslat szerepelt a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) ülésének napirendjén csütörtökön a Parlamentben.

A tanács a korábbi, részletekbe menő vita után ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett elfogadta a szakmai egyeztető munkacsoport által előterjesztett állásfoglalást a Semmelweis-tervről.

Náray-Szabó Gábor akadémikus, a testület társelnöke - aki Kövér László házelnök, az NFFT elnökének távollétében elnökölt az ülésen - felidézte, hogy az állásfoglalásról alapos, szövegszerű vita zajlott. Vita alakult ki például arról, hogy nem minden szenvedő alany saját maga hibás a betegségéért vagy függőségéért, hanem sok egyéb társadalmi, környezeti tényező létezik. Ennek megfelelően árnyalták a megfogalmazást azzal kapcsolatban, hogy nem igazságos és nem hatékony az az általánossá vált keresztfinanszírozás, amikor az egészségesen élők fedezik azon honfitársaik gyógykezelésének költségeit, akik nem számolnak az életmódjukból, egyéni döntésükből fakadó kockázatokkal.

Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta: a köznevelési törvényjavaslatban - amely szigorúan elzárkózik attól, hogy bármiféle tartalmi kérdést szabályozzon - hangsúlyos szerep jut környezeti nevelésnek, annak, hogy a tantárgyi ismereteken túl átadják a fiatalabb generációknak a fenntarthatóság fogalmát és jelentőségét. Kiemelte, hogy a kerettörvényben a környezettudatosság témája hangsúlyt kap a közösségi munka bevezetése kapcsán is. Ez a tevékenység az európai és észak-amerikai iskolai gyakorlatban hétköznapos: a diákok egy szűk időintervallumban olyan közösségi munkát végeznek, amely arra tereli őket, hogy felnőtt korukban önkéntes, elsődlegesen a közösségi érdekeket szolgáló, non-profit tevékenységet folytassanak.

Dux László, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a felsőoktatási törvényjavaslat kapcsán egyebek mellett kifejtette: alapvető célkitűzés a felsőoktatás minőségének, versenyképességének megerősítése, "ahol ez még megvan". Ahol pedig az utóbbi években egy középre igazodó, nivellálódási folyamat kezdődött - korábban kiváló főiskolák "átküzdötték magukat" gyenge, közepes egyetemekké, ugyanakkor "csúcsegyetemeink sem feltétlenül a nemzetközi versenyben próbálták magukat megerősíteni" - újra kell diverzifikálni a felsőoktatás rendszerét. Rámutatott, hogy az Európai Unió legtöbb országában hasonló folyamat zajlik.

Az ülésre a kormány és a parlamenti pártok frakcióinak képviselőin kívül a Magyar Tudományos Akadémia, továbbá gazdasági kamarák, egyházak, szakszervezetek, munkaadói szervezetek, önkormányzati szövetségek delegáltjait is meghívták; szociális és egészségügyi, környezetvédő, oktatási és kulturális szervezetek is képviseltették magukat.

Az NFFT az Országgyűlés által létrehozott egyeztető, véleményező, javaslattevő testület a fenntartható fejlődés kérdéskörében; az Országgyűlés és saját kezdeményezésére napirendre tűzött kérdéseket vitatja meg, kialakítja véleményét, amelyet javaslat, ajánlás vagy állásfoglalás formájában közzétesz. A tanács - mint honlapján olvasható - a fenntartható fejlődéssel foglalkozó stratégia rendszeres megújításában és végrehajtásában közreműködő szervezetek fóruma, a témakörben a nyilvánosságot és a társadalmi részvételt erősítő testület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.