Nem magukon spórolnak a tárcák

Több mint hatvanmilliárdot költöttek magukra a minisztériumok a kormányváltás óta. Ebből 17 milliárdot elutazgattak, hatmilliárdért autókat vettek, de a legtöbbet informatikai eszközökre fordították.

A kormányváltás óta közel 63 milliárd forintot költöttek a tárcák kormányzati beszerzésekre – számolta össze a kiadásokat a stop.hu. Közülük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium majdnem 25,5 milliárdot költött.

A kiszámolt értékek nem mutatják a teljes költségeket, ugyanis az adatigénylések során több minisztériumnál is próbálták megnehezíteni az információk után kutakodók dolgát, jobb esetben "csak" bonyolult és nehezen értelmezhető táblázatokkal, de több alkalommal a kérdés elhárításával vagy az adatszolgáltatás burkolt megtagadásával.

Például Pintér Sándor belügyminiszter a szocialista Józsa István kérdésére egyebek közt ezt írta: "A BM által eszközölt közbeszerzések egy része titkos adatot tartalmaz, amelyeket Képviselő úr Magyarország alaptörvénye 7. cikke alapján biztosított jogával élve az adott szervnél zárt borítékban kérhet ki, illetőleg a K15504. számú kérdésében hivatkozott forgalmi rendszám sem kiadható adat". Ami meg nem titkos, azt Józsa nézze meg az interneten - fűzte hozzá a belügyminiszter.

A rendelkezésre álló, vélhetően "csonka" adatokból kiderül, hogy a kormányváltástól idén januárig eltelt időszakban minimum 62,8 milliárd forintot költöttek a minisztériumok és háttérintézményei közbeszerzésekre. A legtöbbet, a teljes összeg valamivel több mint felét informatikai eszközökre fordították a tárcák, utazásra közel 17 milliárd, míg gépjárművek vásárlására és bérlésére 6,2 milliárd forintot költöttek a 2010-es fülkeforradalom óta. Bútorokra nem egészen négymilliárd, míg külsős foglalkoztatásra, valamint tanácsadói és ügyvédi szerződésekre csaknem hárommilliárd forintot szántak. 

A legtöbbet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium költött beszerzésekre, 25,4 milliárdot, a képzeletbeli dobogó második helyezettje a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a maga 15 milliárd forintos ilyen célú kiadásával. A leggazdaságosabb pedig a Belügyminisztérium volt, 750 millió forint volt a beszerzések költsége. Viszont ez az összeg erősen megkérdőjelezhető, mivel Pintér adatszolgáltatása nem éri el az elégséges szintet.

Az ismert adatok alapján a szeptember közepén kihirdetett közbeszerzési stop óta is költekeznek a minisztériumok. A Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a felügyelete alá tartozó társaságok például bruttó 226 millióért vásároltak vagy béreltek gépjárműveket, továbbá 82 milliót költöttek informatikai fejlesztésre. A már Németh Lászlóné vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még tavaly novemberben vett tíz Skodát több mint 25 millióért, néhány nappal előtte pedig egy Volkswagent 7,38 millióért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.