Hiába ígérték, nem emelik a pedagógusok bérét

Elmaradhat a jövőre tervezett pedagógus-béremelés az Origo szerint. A portál úgy tudja, a pedagógus-életpályamodell bevezetésének elhalasztása miatt Hoffmann Rózsa tavasszal a lemondását is kilátásba helyezte. Az oktatási államtitkár cáfolta, hogy elmaradna a pedagógus-béremelés.

Szinte biztosan áldozatul esik a pedagógus-életpályamodell a jövő évi költségvetésben tátongó 300-350 milliárdos lyuk miatt szükséges megszorításnak – értesült az Origo.

A portál emlékeztet, az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén Varga Mihály IMF/EU-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszter elismerte, hogy a nemzetközi szervezetek 300-350 milliárd forinttal nagyobb hiányt látnak a kormány által kalkuláltnál, emiatt pedig egy megközelítőleg ekkora nagyságrendű kiigazítási csomagot kell a kormánynak összeállítania.

Az Origo cikke szerint a jövő évi költségvetés tervezetében, amelynek fő számait már júliusban elfogadta a parlament, még szerepel az életpályamodell eredeti ütemezés szerinti, 2013-as szeptemberi bevezetése. Igaz, a nemzetgazdasági tárca korábban több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági helyzet függvényében lehet, hogy mégsem lesz rá pénz. A portál forrásai szerint mára kiderült, hogy nem lesz pénz erre.

Az oktatási államtitkárság korábban a csúszás politikai kockázatait sorolva próbált lobbizni a modell bevezetésének elhalasztása ellen. A halasztás miatt az Origo információi szerint Hoffmann Rózsa tavasszal a lemondását is kilátásba helyezte.

Az Origo emlékeztet: a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által a kormányváltás óta sürgetett pedagógus-életpályamodell nagyjából 30 százalékos béremelést hozna a pedagógusoknak. A köznevelési törvény mellékletében olvasható bértábla szerint 2013 szeptemberétől egy főiskolát végzett pedagógus a mostani átlag 122 ezer forinttal szemben legalább 167 400 forintot, egy egyetemet végzett 129 ezer forint helyett minimum 186 ezer forintot keresne, de a pályán eltöltött évekkel és tudományos munkával akár a duplájára is emelkedhetne ez az összeg.

Az új rendszer bevezetése az oktatási államtitkárság egy tavalyi, a köznevelési törvényhez készített háttérszámítása szerint 2013-ban 61 milliárd, 2014-ben 91 milliárd, 2015-ben pedig 229,5 milliárd forintba kerülne – írta az Origo.

Az államtitkár cáfol

Cáfolta az oktatási államtitkár azt a keddi sajtóinformációt, miszerint nem lesz pedagógus-béremelés a jövő évi költségvetésben tátongó 300-350 milliárdos hiány és a megszorítások miatt.

Hoffmann Rózsa az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: szó sincs ilyen döntésről, és arról sem, hogy a pedagógus-életpályamodell bevezetését felajánlották volna az IMF-nek.

Az oktatási államtitkár azt mondta: a pedagógus-életpályamodell elhalasztása a teljes köznevelési rendszer megújításának lépéseit tenné lehetetlenné, és elképzelhetetlennek tartja, hogy ilyen döntés szülessen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.