Nem lesz létszámhiány a rendőrségen

Az elmúlt időszakban háromezerrel, vagyis 48 ezerre nőtt a rendőrség létszáma, így teljesen fel van töltve az állomány - jelentette be Garamvölgyi László hétfőn Egerben.

A november végi, december eleji tiszthelyettes-avatások után újabb 1200 rendőr áll szolgálatba, vagyis hosszú távon nem kell létszámhiányra számítani - mondta sajtóbeszélgetésen az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Már 3100 településen működik körzeti megbízotti szolgálat, és egyre több rendőr járőrözik gyalog; ez növeli a lakosság szubjektív biztonságérzetét - tette hozzá.

Eredményként értékelte, hogy a rendőrség annak ellenére hiány nélkül zárja az évet, hogy kiemelt biztosítási feladataik voltak, a többi között az európai uniós elnökség vagy a visegrádi országok jubileumi találkozója kapcsán. Az idén 4,3 millió túlórát is kifizettek - hangsúlyozta.

Szintén eredményesnek minősítette az uzsorások elleni rendőri fellépést. Közlése szerint országosan 200 ügyben 209 gyanúsított ellen indult eljárás; közülük 110-en előzetes letartóztatásba kerültek.

Az intenzív felderítést egy erre a célra létrehozott 12 tagú központi nyomozócsoport segíti, és már meg is a született az első, nem jogerős ítélet, amelyben a Baranya Megyei Bíróság 8 év 10 hónapos szabadságvesztésre ítélt egy uzsorást.

A jogszabályi változások nyomán eddig 79 ezer szabálysértési eljárás indult tulajdon elleni vétség miatt, és a bíróságok több mint kilencezer napi elzárást szabtak ki, ami elkövetőnként 5,5 napos átlagot jelent. Ennek nyomán érezhetően csökkent az ilyen szabálysértések száma, összességében 30 százalékkal, a bolti lopásoké pedig 40 százalékkal.

Arról is szólt, hogy kíméletlen harcot hirdettek a rendőri korrupció ellen, és tisztulási folyamat keretében az állomány egyre inkább kiveti magából azokat, akik nem közéjük valók. Ezért, miközben az általános fegyelmi helyzet javult, a jövőben is értesül majd a közvélemény rendőrökkel szemben megindított büntetőeljárásokról.

Bejelentette, hogy az ünnepekre tekintettel az ilyenkor aktivizálódó bűnözők elfogása, illetve a bűncselekmények megelőzése érdekében november 25-től január 17-ig országos közbiztonsági akciót tart a rendőrség. Az akcióban valamennyi szolgálat, így a közbiztonsági, az idegenrendészeti, a bűnmegelőzési és a közlekedési is részt vesz. Az utóbbi fokozott figyelmet fordít az ittas vezetők kiszűrésére - mondta Garamvölgyi László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.