Nem lesz kordon a Parlament körül

Egy olyan közlemény híre futott szét pillanatok alatt szilveszter éjjel, ami az Őrezred szóvivője szerint egy korábbi intézkedés meghosszabbításáról szól.

Szilveszter este végigfutott a hír az országon, hogy a rendőrség újra kordont készül húzni a Parlament körül. A hírt maga a rendőrségi közölte, eszerint Dobozi vezérőrnagy "figyelemmel az állami hivatalok zavartalan működéséhez fűződő össztársadalmi érdekre" elrendeli január elsejétől meghatározatlan ideig (de legkésőbb március 31-ig) elrendeli "a lánckordon vonala által határolt terület lezárását".

A hír csak részen igaz: valóban van ilyen közlemény, kordon viszon nem lesz. Az Őrezre szóvivője, Gálik Viktória az Origónak szombat este azt mondta: csupán annyi történt, hogy meghosszabbították egy eddig is érvényben lévő rendelkezést, amely december 31-én lejárt. (Ezt alátámasztja, hogy találtunk ugyanilyen rendőrségi közleményt 2010-ből is.)

A Kossuth téren jelenleg is van egy lánc, amely a Parlament körüli parkolót veszi körbe. Ezen át már csak biztonsági ellenőrzés után engednek be embereket, és a tüntetéseket is azon kívül engedik csak. Valódi fémkordon volt már parlament körül, a 2006 őszi tüntetéseket követően fémkordon került ki a Kossuth térre, ez ellen többek között a mostani kormánypártok is tiltakoztak. És nem csak szóban: 2007 februárjában a fideszes képviselők, élükön Orbán Viktorral csavarkulccsal estek neki a kordonnak és a rendőrség tétlen szemlélődése mellett ledöntötték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.