Nem lesz általános közszolgálati sztrájk - A 13. havit az állami foglalkoztatottak kétharmada megkapja

Hajnalban megszületett a közszférában a 13. havi kompenzációjáról szóló megállapodás. A juttatást az állami foglalkoztatottak 70 százaléka teljes egészében megkapja, a magasan keresők nem az egészet. Az általános sztrájk elmarad szeptemberig moratórium van, ám néhány szakszervezet nem írta alá a megállapodást.

Megszületett a közsszférában az egyezség a 13. havi bér kompenzációjáról - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő a közszolgálati rádió reggeli műsorában.

Az egyezség hajnalban született, ez alapján nem tartanak általános sztrájkot január 12-én a közszférában dolgozók. A megállapodás a közszolgálati szakszervezet többsége írta alá - ebben nem csak a januárra meghirdetett munkabeszűntetéstől álltak el. Azt is vállalták: amíg a féléves kereseti adatok nem állnak rendelkezésre (szeptember 15) nem is hirdetnek újabb munkabeszűntetést - bár a sztrájkbizottság nem oszlik fel. Csak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Munkástanácsok nem vállalták az egyezséget - húsz szervezet igen.

A kormány 20 milliárd forinntal emeli meg a 13. havi kompenzációjára szánt 112 milliárdos keretet - a tartalék terhére. (Ez annyit jelent, hogy a 45 milliárdos általános tartaléknak majdnem a felét eleve elkölti a kormány. Miután az első félében körübelül ennyit lehet elkölteni a szabályok szerint a vészhelyzetre félre tett pénzből, mindez annyit jelent: június végéig nem tud kivenni többet a kormány a rendkívüli esetre elkülönített kasszából).

A megállapodás értelmében a munkavállalók a  bruttó 180 ezer forintos fizetés alatti keresetűek 8, 33 százalékát  kapják meg havonta pótlékként, a 180 ezer forint felett keresők pedig havonta fix 15 ezer forintot kapnak. Ez annyit jelent: az átalgos jövedelmű köztisztviselők részletekben megkapják a 13. havi fizetést (az állami alkalmazottaknak ez körübelül a 70 százaléka), míg a többiek ennek egy részét kapják (összesen jövőre 180 ezer forintot a normál fizetésükön felül)

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) üdvözli a kormány és a  szakszervezetek megállapodását, amely "garantálja a munkabékét" a  köz- és a felsőoktatásban, valamint a kultúra területén is - közölte  a tárca. A kompenzációs pótlék az ágazati irányítás alá tartozó közalkalmazottak több mint 70 százalékának biztosítja a 13. havi bér  teljes körű ellentételezését.
Január első felében egyeztetnek a  teendőkről, hogy a megállapodásban foglaltak maradéktalanul  teljesüljenek.

A felsőoktatásban dolgozók 79 százalékának a kieső 13. havi illetmény  teljes kompenzációját jelenti a közszféra szakszervezetei és a  kormány közötti megállapodás - közölte Kis Papp László, a  Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke. A bruttó 180 ezer forintos fizetésig történő kompenzáció a felsőoktatásban azt jelenti, hogy az  adminisztratív munkakörben dolgozók, a fizikai munkát végzők, a  tanársegédek és az adjunktusok teljes kompenzációt kapnak,  megtartják 2009-ben az idei nominálbérszintet.

A docensek és a professzorok havonta 15 ezer forint kompenzációt  kapnak a 13. havi bér helyett, ez 8,33 százalék helyett csupán 4-5  százalékos kompenzálás - tette hozzá Kis Papp László, aki a  megállapodás eredményei közé sorolta, hogy a jövőben a  felsőoktatásban lehetőség lesz ágazati kollektív szerződés  megkötésére.

 

Tárgyalás a szakszervezeti illetve a kormányzati oldal között a vasutassztrájk ideje alatt a Munkaügyi Minisztériumban
Tárgyalás a szakszervezeti illetve a kormányzati oldal között a vasutassztrájk ideje alatt a Munkaügyi Minisztériumban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.