Nem lép vissza az LMP

Az LMP szerint ha jelöltjük visszalépne a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójában, akkor azzal a Fidesz-KDNP jelölt szavazatarányát növelnék.

Az LMP szóvivői - Szél Bernadett és Vágó Gábor - pénteken, az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, Karácsony Gergely visszalépése esetén az LMP-szavazók jelentős része inkább otthon maradna, de nem szavazna az MSZP-s jelöltre.

Az LMP azért adott ki közleményt, mert - ugyancsak pénteken - Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Schiffer András frakcióvezetőnek írt nyílt levélben amellett érvelt, hogy az első fordulóban a harmadik helyen végzett Karácsony Gergely visszaléptetésével esélyt lehetne adni a szocialista Lévai Katalin győzelmének.

Az MSZP elnöke úgy vélte, ha betartják a visszaléptetésről szóló korábbi megállapodásukat, "akkor most először esély nyílik arra, hogy csökkentsük a (fideszes) parlamenti túlhatalmat".
Az LMP szóvivői ugyanakkor jelezték: az MSZP-vel egyetértenek abban, hogy az Orbán-kormányt le kell váltani. Ehhez azonban - mint írták - elsősorban arra van szükség, hogy az ellenzéki pártok a választókat leginkább érintő problémákkal foglalkozzanak. Emlékeztettek arra is, hogy az LMP parlamenti frakciója még tavaly nyáron meghívta Mesterházy Attilát egy beszélgetésre, amelyen annak a lehetőségét akarták keresni, hogy "a két demokratikus ellenzéki párt hogyan tudja a parlamentben hatékonyabban képviselni a demokrácia és a szolidaritás értékeit".

Hozzátették: remélik, hogy Mesterházy Attila végül mégis elfogadja a meghívásukat, és tudnak majd egyeztetni arról, hogy a demokratikus ellenzéki pártok milyen válaszokat kínálnak Magyarország legégetőbb problémáira.
A vasárnap a főváros 2-es számú választókerületében tartott időközi választáson Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot, ám az első forduló az alacsony részvétel miatt érvénytelen lett, ezért november 27-én második fordulót tartanak.

A kormánypárti jelölt a szavazatok 52,61 százalékát szerezte meg, a második az MSZP jelöltje, Lévai Katalin lett 24,18 százalékkal, a harmadik helyen az LMP-s Karácsony Gergely végzett 15,55 százalékkal. Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 6,53 százalékkal, míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 1,13 százalékkal.

A második fordulóban már sem eredményességi, sem pedig érvényességi küszöb nem lesz; az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.