Nem lehet zaklatni a választókat az ajánlószelvényekért

Csak zaklatás nélkül gyűjthetnek ajánlószelvényeket az októberi önkormányzati választáson induló pártok, illetve jelöltek, nem kérhetik a cédulákat munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint a közösségi közlekedés járművein.

A körülbelül nyolcmillió választópolgárnak csütörtökig kellett megkapnia a választásról szóló értesítőt és ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények választástípusonként különböző színnel vannak megjelölve. A 8,2 millió választópolgárok a borítékban - attól függően, hol élnek - két vagy három ajánlószelvényt kapnak. A tízezernél kevesebb, illetve tízezernél több lakosú településen voksolók az egyiken a polgármesterre (ez fehér színű szelvény), a másikon az önkormányzati képviselőre (ez sárga színcsíkkal jelölt), a harmadikon a megyei listára (piros színcsíkos) tehetnek ajánlást. A megyei jogú városokban lakók két ajánlószelvényt kapnak: ezeken a polgármesterre és az önkormányzati képviselőre tehetnek ajánlást.

A fővárosiak három szavazólapot kapnak: az egyiken - lakóhelyük szerint - kerületi polgármestert ajánlhatnak, a másikon a képviselő-testület egy tagját, míg a harmadikon főpolgármestert ajánlhatnak (ez utóbbi szelvényen zöld színcsík van).  A választók az ajánlószelvényeket (az üdülési vagy az étkezési jegyekhez hasonlóan) egy "tömbben" kapják, de azok a tömbből kitéphetőek, így külön-külön is "felhasználhatóak". A választónak tehát nem kell mind a két vagy három ajánlását ugyanannak a szelvénygyűjtőnek átadnia. Az ajánlószelvények gyűjtését be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál.

A jelöltajánlás a választópolgár szabad elhatározásán alapul, arra senki nem kötelezhető. A választási eljárási törvény kifejezetten tiltja, hogy bárki az ajánlásért cserébe bármilyen előnyt - például pénzt vagy ajándékot - ígérjen, illetve adjon; ez egyébként bűncselekménynek is minősül.

Fontos szabály, hogy ajánlást a pártok, illetve jelöltek, valamint az ő meghatalmazásukkal rendelkezők gyűjthetnek. Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet ajánlani úgy lehet, hogy a kitöltött és saját kezűleg aláírt ajánlószelvényt átadják a jelöltnek, vagy a jelölőszervezet képviselőjének.

Ajánlani csak a lakóhely szerinti választókerületben induló jelöltet, illetve a lakóhely szerinti megyei közgyűlési listát lehet. A választópolgár csak egy képviselő-jelöltet, polgármestert (főpolgármestert) és megyei listát ajánlhat, aki több jelöltet (megyei listát) ajánl, vagy ugyanazt a jelöltet többször ajánlja, annak valamennyi ajánlása érvénytelen lesz, mert a központi ajánlásellenőrző rendszer ezeket kiszűri. Ha a szelvény elvész vagy a kitöltését elrontják, újat lehet kérni a helyi jegyzőtől.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölőszervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánló választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. Az OVB az országgyűlési választás kampányában adott ki állásfoglalást arról, hogy az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás, a többi adat azonban az ajánló választópolgár jelenlétében másképp is rávezethető az ajánlószelvényre.

A választópolgárnak az ajánlószelvény kitöltése során kinyilvánított akaratát a legmesszebbmenőkig tiszteletben kell tartani, ezért azokat az ajánlásokat is érvényesnek kell elfogadni, amelyeken a jelölt neve nem az anyakönyvben szereplő formában, de egyébként egyértelműen azonosíthatóan, illetve amelyeken a jelölő szervezet neve a hivatalos megnevezéstől eltérő formában, de egyébként minden kétséget kizáró módon megállapíthatóan (mint például a rövid név vagy a betűszavas rövidítés) szerepel.

Az ajánlásokról tilos másolatot készíteni, és tilos az adatokat esetlegesen adatbázis építésére felhasználni. Ajánlószelvényt az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. Nem lehet azonban ajánlást gyűjteni munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, valamint állami és helyi önkormányzati szervek hivatali helyiségében. Az ajánlás nem vonható vissza.

Az önkormányzati választáson indulni szándékozó jelöltek szeptember 3-ig gyűjthetik az ajánlószelvényeket, és szintén eddig az időpontig kell bejelenteni a helyi választási bizottságnál, ha valaki indulni kíván a választáson. A megyei listák bejelentésének is szeptember 3-a a határideje, de az erre vonatkozó ajánlásokat a területi választási bizottságnál kell leadni.  Az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvényeket szeptember 6-ig meg kell semmisíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.