'A kétharmados többség alkotmányos válságot robbantott ki'

Csaknem ezer ember részvételével tartotta meg demonstrációját az Alkotmánybíróság épülete előtt az LMP. A felszólalók szerint alkotmányos válság robbant ki, a kormányzó hatalom intézkedései ellen pedig határozottan fel kell lépni.

„Cavintont a kormánynak, emlékeztessük Orbán Viktort a miniszterelnöki esküjében foglaltakra! Emlékezetkiesés vagy költségvetési deficit?" - ezekkel a szavakkal hívták tegnap tüntetni a választókat a Batthyány téren, ahonnan az LMP aktivistái és támogatói fáklyás „átvonulással" érkeztek meg végül az Alkotmánybíróság épülete elé. A tömegben felbukkant Bozóki András volt kulturális miniszter, Mécs Imre volt szabaddemokrata majd szocialista képviselő, Schiffer János szocialista politikus, de eljött az MSZP részéről Lendvai Ildikó, Kovács László, Török Zsolt és Kormos Kata szóvivők is. „Derűs erődemonstrációra készültünk" - mondta a némileg túlmozgásos műsorközlő, majd hozzátette a közel ezer fős tömegnek: „nem a létszám számít".

LMP Tüntetés az Alkoltmánybíróság épülete előtt a Fidesz Alkotmánybírósággal kapcsolatos törvényjavaslata ellen.  2010.11.03.  Fotó:  Móricz Simon
LMP Tüntetés az Alkoltmánybíróság épülete előtt a Fidesz Alkotmánybírósággal kapcsolatos törvényjavaslata ellen. 2010.11.03. Fotó: Móricz Simon

Elek István közíró, az LMP pártalapítványának kuratóriumi tagja lépett először színpadra. Orbán Viktor egykori főtanácsadója elmondta, hogy - miután egyéni körzetében nem volt LMP-s jelölt - egyik szavazatát tavasszal a Fidesz-KDNP szövetségre adta. Nem forradalmat és rendszerváltást akart azonban, hanem kormányváltást és kiigazítást. Idézte a kormányfőt, aki korábban még azt mondta: nem készülnek az alkotmányos rend felforgatására. Elek szerint végül mégis erre készülnek. „Mi nem erre adtunk felhatalmazást" - mondta, hozzátéve: a mostani lépések a közszabadságot csökkentik.

Kőszeg Ferenc, a Helsinki Bizottság volt elnöke a Pál utcai fiúkból vett idézettel kezdte, benne az „einstand" fogalmával. Kőszeg az Alkotmánybíróság (AB) fontos és meghatározó döntéseit sorolta, kiemelve: a testületnek köszönhető, hogy ma már büntetőjogi felelősségre vonás nélkül lehet szidni a mindenkori kormány- és államfőt. „Most megtehetném, de a jó ízlés visszatart" - tette hozzá. Kőszeg emlékeztetett, hogy a Horn-kormány idején az MSZP-SZDSZ koalíció kétharmados többséget birtokolt, mégsem változtatta meg az AB-re vonatkozó szabályokat, amiért az nekik nem tetsző döntést hozott. „Karizmatikus vezetőből most van elég" - mondta, hozzátéve: a Fidesz megnyerte a választásokat, de el is fogja veszíteni. Kőszeg úgy véli: a tömegek a magánnyugdíj-pénztári elvonások és a közszolgák indoklás nélküli kirúgásai után fognak rádöbbenni az igazságra.

Szalai Erzsébet szociológus beszédében többek között azt mondta: '89-ben már felvázolt egy lehetséges forgatókönyvet arról, hogy Magyarország végül latin-amerikanizálódni fog. „De azt nem gondoltam volna, hogy diktatúrába is torkollik" - tette hozzá.

„A kétharmados többség alkotmányos válságot robbantott ki" - kezdte felszólalását Schiffer András LMP-frakcióvezető. A politikus szerint a Fidesz centralizált demokráciát épít ki, ahol a többség ereje és igaza a kizárólagos elv. Szerinte a hatalmon lévők nem bíznak azokban az alkotmányos intézményekben, amelyeket nem tudnak kontroll alatt tartani. Úgy vélte, Lázár János korábbi bejelentése minden más független hatalmi ág számára is jelzés: ha nem működik együtt, hasonló sorsra juthat. Schiffer - egyértelműen a szocialistákra és a Gyurcsány-kormányra utalva - azt is hozzátette, hogy az alkotmányos válság előzménye egy elhúzódó morális válság.

Hangsúlyozta: most olyanok támadják az Alkotmánybíróságot, akik eddig támaszkodtak rá és védték; és olyanok nevezik magukat demokratáknak, akik „lábbal tiporták az szabadságjogokat". Schiffer szerint az Alkotmánybíróságra „nem a jogászoknak, hanem az embereknek van szüksége", s akinek kétharmados többsége van, annak sokkal „különbnek" kell lennie, mint az „előző többségnek".

A tervezett műsor és „családi program" végül a szemerkélő eső miatt elmaradt, a több száz fős tömeg hamar elhagyta az AB épülete előtti teret.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.