Nem lehet igaz. Kikérem magamnak

Magyar Nemzet: Ki tud az IMF-pénzekről? Népszava: Keményebb fellépés a kis tolvajok ellen. Élet és Irodalom: Nádas Péter a botrány kultúrájáról. Vas Népe: Hi(he)tetlen kapzsiság

Senki sem ismeri az IMF-pénzek sorsát? - kérdezi első oldalán a Magyar Nemzet. „Semmilyen információval nem tud szolgálni a Pénzügyminisztérium arról, hogy a hazai bankok az eredeti céloknak megfelelően használják-e fel az állam által az IMF-től felvett és nekik juttatott százmilliárdokat. Noha a pénzügyi tárca a felelős a felhasználás ellenőrzéséért, több mint fél év elteltével sem tud felvilágosítást adni a pénzek sorsáról. Többszöri érdeklődésünkre a bankoknak eddig kiutalt 627 milliárd forinttal kapcsolatban a PM sajtóosztálya mindössze annyit közölt: nem állnak rendelkezésükre információk.

Ez érthetetlen, hiszen az illetékes szakállamtitkár, Marsi Erika korábban azt állította, hogy folyamatos kapcsolatban állnak a megsegített bankokkal. A pénzügyi felügyelet és a jegybank számsorai továbbra is arról tanúskodnak, hogy az IMF-pénzek nem a hazai cégeknél és a lakosságnál kötöttek ki, jóllehet a mentőöv célja éppen a hitelezés élénkítése volt."

Keményebb idők jönnek a bolti tolvajokra - áll a Népszava címlapján. „Határozottabban fog fellépni az igazságszolgáltatás a kisebb értékű lopások elkövetői ellen január 1-jétől: szigorúbban büntetik majd azokat, akik 20 ezer forint alatti értékben lopnak, valamint központi nyilvántartást vezetnek be, hogy a sorozatos visszaesőket ne csupán szabálysértési ügyekben, hanem bűncselekmény elkövetéséért állíthassák elő. Ennek nemcsak a kerületi jegyzők, hanem a bevásárlóközpontok is örülhetnek: az utóbbi időben ugyanis állítólag a bolti tolvajok egyre kényesebben figyeltek arra, az eltulajdonított érték véletlenül se haladja meg a 20 ezer forintot. Az így okozott kár összértéke viszont már milliárdokra rúgott."

„Az egyéni hisztéria és a közös sértettség furorjáról" ír Nádas Péter az Élet és Irodalomban. (Furor: düh, őrjöngés, felháborodás - a szerk.) „Botrány. Botrányos. Ilyen egy csúfságot. Skandalum. Fel vagyok dúlva. Hát még ilyet. Elképesztő, szégyenletes, égbekiáltó, vérlázító, gyalázatos. Nem lehet igaz. Kikérem magamnak. Maguk az idiómák, a kulcsszavak is elragadják az embert. Érzelmi görbéje és vérnyomása emelkedik. Kissé kiszámíthatatlanná válik, de jó érzés, elragadja, megmozdul benne a botránykrónikák több európai évezrede, rákap, botrányfüggővé válik. Ma mégsem csinálok botrányt, barátaim. Ha csak nem lesz botrányos a botrány fogalmáról, megjelenési formáiról, a botrány kultúrájáról, mi több, közösséget formáló erejéről, fenotípusáról beszélni.

Nádas Péter
Nádas Péter

Kétféleképpen tudnék botrányt kelteni. Állnék itt a színpadon , és nem szólalnék meg. Moccanatlanul néznék bele a nézőtér sötétjébe..."

Arról ír a Vas Népe, hogy a szombathelyi megyéspüspök szerint a válság alapvetően erkölcsi okokból ered. Sokan abban a hiszemben harácsolnak, hogy az ember igazi boldogsága az anyagi javak birtoklásától függ, pedig dehogy - mondja. Dr. Veres Andrást a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége hívta meg a Vasegerszegi Közéleti Klubba, ahol kifejtette: a nyakkendős bűnözés az ország legnagyobb mételye, s a bajok végső forrása a hitetlenség. Szerinte a másik fő ok, hogy sokan nem a közösség érdekeihez szabják a cselekedeteiket, márpedig ott nincs igazság, ahol az embereknek csak egy szűk köre osztozik a javak fölött, de nem fordítanak gondot azokra, akik valamilyen okból képtelenek részt szerezni a javakból. A püspök szerint egy gyökerében új társadalom, a szeretet civilizációjának létrehozására van szükség, ahol a valódi igazságosság, a szolidaritás, a szubszidiaritás és a szeretet az uralkodó erő.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.